Cluj: Aliz Nagy, studenta „de aur” de la Politehnică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Aliz Nagy, studenta „de aur” de la Politehnică
Cluj: Aliz Nagy, studenta „de aur” de la Politehnică

Aliz Nagy şi-a adjudecat medalia de aur în cadrul celui mai prestigios concurs internaţional de matematică, care a avut loc la sfârşitul lunii în Budapesta.

Pasiunea pentru ştiinţele exacte i-a fost alimentată de părinţii acesteia. A învăţat să facă calcule elementare încă de pe vremea când avea doar şase ani, când alţi copii de vârsta ei se rezumau la jocul din curtea din spatele blocului. Primele rezultate la concursurile de profil le-a avut din şcoala generală, la clasicele competiţii de matematică „Cangurul”, reuşind să obţină şi un loc zece în cadrul Olimpiadei Naţionale de Matematică, în clasa a XII-a. 

Matematica, „nu e de viitor”

Chiar dacă rezultatele ar fi recomandat-o să studieze în continuarea materia de care este pasionată încă de la o vârstă fragedă, a ales Facultatea de Automatizări şi Calculatoare, din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTC), considerând că un absolvent de matematică, indiferent de rezultatele remarcabile pe care le obţine, are alternative reduse atunci când este nevoit să-şi găsească un loc de muncă.

„Pentru mine matematica este o pasiune, de care pur şi simplu nu mă pot lăsa. Am ales, totuşi, să studiez la UTC pentru că matematica îţi oferă posibilităţi reduse în ceea ce priveşte cariera. Chiar dacă participam frecvent la concursurile de profil şi obţineam şi rezultate, nu m-am simţit atât de bună, încât să pot face carieră didactică universitară”, a declarat Aliz Nagy.

Aur la cel mai prestigios concurs internaţional

În facultate nu a renunţat la pasiunea ei pentru matematică şi a participat la numeroase competiţii internaţionale, unde a obţinut şi câteva medalii. Aliz Nagy a fost vedeta echipei Clujului în cadrul celui mai prestigios concurs internaţional de profil, International Mathematics Competition, unde a obţinut medalia de aur.

Concursul a avut loc în perioada 25 – 30 iulie în Budapesta, la care au participat nu mai puţin de 347 de studenţi din 47 de ţări. Pentru un concurs de un asemenea nivel se pregăteşte cu cel puţin două luni înainte, circa şase ore zilnic: „Am fost suprinsă oarecum de rezultat. Aveam ca obiectiv o medalie de argint, erau colegi pe care-i vedeam cu şanse mai mari, însă, matematica e ca un sport. Contează mult starea de moment, dispoziţia, inspiraţia”.

Pentru că începând cu anul trei nu va mai studia materia ei favorită, Aliz a hotărât să se înscrie în cadrul Facultăţii de Matematică, dorindu-şi fie să urmeze o carieră de programator, fie să predea la nivel universitar materia care i-a adus cea mai bună performanţă la nivel internaţional. Chiar dacă este un student cu rezultate excepţionale nu vrea să părăsească România, pentru o carieră în străinătate, fiind hotărâtă să rămână şi să-şi folosească potenţialul în ţara.

Profil:

Data şi locul naşterii: 30.11.1988

Educaţie: Studentă în anul al treilea în cadrul Facultăţii de Automatizări şi Calculatoare, în cadrul UTCN

Experienţă: A obţinut două medalii de aur şi două de bronz în cadrul concursurilor internaţionale de matematică

Familie: Nu are fraţi sau surori

Întrebări şi răspunsuri:

Care e „cheia” succeselor tale?

E foarte important încă din gimnaziu să ai un profesor bun lângă tine. Impoartant este şi sprijinul părinţilor, care nu ar trebui să-şi forţeze, însă, copilul. Motivaţia este esenţială. Eu nu am primit recompense materiale de la ei mei, dar faptul că-i vedeam mândrii de mine, mă făcea să-mi doresc să mă auto-depăşesc.

Ce ai vrea să se schimbe în sistemul universitar?

Cred că ar trebui să se introducă admiterea pentru toate facultăţile, aşa cum se face în orice sistem universitar care emite pretenţii. Cred că aşa verificarea cunoştinţelor viitorilor studenţi ar fi mult mai justă, iar nivelul facultăţii mai ridicat.

Ce-i place:

„Îmi place faptul că în Cluj există multe posibilităţi de distracţie. Eu prefer distracţiile de genul, ieşiri la biliard, ping-pong, volei. Când am timp liber îmi place să îmi petrec câteva zile la mare sau la munte”, a explicat Aliz.

Ce nu-i place:

„Nu-mi place să ies în cluburi în general. Şi asta pentru că atunci când ies cu prietenii, vreau să pot comunica cu aceştia, iar în astfel de localuri muzica e prea tare şi auzi cu greu ce vorbeşte celălalt. În plus sunt de părere că nu este cel mai potrivit loc unde poţi să-ţi găseşti un partener sau parteneră, aşa cum mulţi consideră”, a declarat tânăra.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite