Poftiţi la gem de măceşe! Sâmbătă începe, la Sâncraiu, Festivalul Măceşelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă are loc, la Sâncraiu, cea de-a şasea ediţie a festivalului - concurs dedicat gemului de măceşe. La eveniment vin turişti din Ungaria, Germania şi chiar Japonia.

Gospodinele din comuna clujeană Sâncraiu sunt în fierbere. 32 de femei au început deja pregătirile pentru concursul de sâmbătă. Grupate în patru echipe a câte opt concurente, ele se vor întrece într-un concurs inedit: prepararea celui mai bun gem de măceşe. „În fiecare an am participat, şi nu pentru a câştiga vreun premiu, ci pentru a-i îndulci pe cei care duc dorul gustului gemului făcut de bunici, de copilăria lor", spune una dintre concurent, Erzsebet Peter. Gospodina spune că e păcat ca numai bătrânii să mai cunoască tainele gemului de măceşe. „Vrem să le arătăm şi tinerilor cum se prepară gemul, iar acest concurs este binevenit", adaugă femeia.

Concursul va debuta dimineaţă, când gospodinele îşi vor amenaja corturile în centrul comunei. Curioşii vor putea urmări absolut toate etapele preparării delicatesei. „Dimineaţa concursul va începe cu alegerea şi spălarea boabelor de măceşe şi aşezarea lor în ceaun. Concurentele vor sta lângă foc până când boabele se vor transforma în gem şi vor fi jurizate de trei persoane, printre care şi un bucătar", explică primarul de Sâncraiu, Gyorgy Poka.

Gemul de măceşe, produs turistic de Sâncraiu

În cadrul ediţiei din acest an a Festivalului Măceşelor, organizatorii - Primăria Sâncraiu, Davincze Tours şi Asociaţia Agroturistică Sâncraiu - vor declara gemul de măceşe „produs turistic de Sâncraiu". „Sâncraiu este o comună renumită pentru gemul de măceşe preparat de gospodine. Festivalul s-a bucurat în fiecare an de un mare succes şi a atras din ce în ce mai mulţi turişti. Despre acest concurs şi despre gemul în sine merită să afle cât mai multă lume", adaugă Gyorgy Poka.

De-a lungul orelor în care gemul va fierbe, gospodinele nu vor sta cu mâinile-n sân, nici nu se vor mulţumi doar să amestece în ceaune. „Participantele la concurs vor îmbrăca straie populare, le vor povesti invitaţilor despre obiceiurile de prin părţile locului şi-i vor îmbia pe cei prezenţi cu bucate tradiţionale, cu prăjituri de casă şi cu palincă", spune primarul. La finalul concursului, gemul va fi împărţit celor prezenţi.

Vizitatori din toată lumea

Anul acesta, şi-au anunţat deja prezenţa la eveniment aproape 200 de turişti, veniţi din toate colţurile lumii. „Vin din Ungaria, Germania, ba chiar şi din Japonia", adaugă Poka. Pe lângă aceştia, organizatorii se aşteaptă să fie prezenţi şi peste 500 de clujeni.  În cadrul festivalului va avea loc şi un târg meşteşugăresc, iar cei interesaţi vor putea face un tur al comunei în căruţe trase de cai. Seara se va încheia cu balul strugurilor, în centrul comunei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite