Podul de paste a fost premiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei cinci studenţi şi profesorii lor alături de trei machete din paste
Cei cinci studenţi şi profesorii lor alături de trei machete din paste

Cinci studenţi au primit premiul I la o conferinţă din Canada pentru o serie de poduri din macaroane.

Dacă pentru mulţi dintre noi spaghetele şi macaroanele au o singură întrebuinţare, pentru cinci studenţi de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca ele sunt şi materiale de construcţii. Cu 100 de cutii de spaghete şi macaroane au făcut machetele a două poduri şi a trei structuri de poduri. Nu numai proiectul lor a fost premiat, în urmă cu o lună, cu locul I la o conferinţă internaţională de prestigiu din Canada (International Highway Engineering Exchange Program), ci şi machetele, la competiţia „RECCS - 2011 - World Championship in Spaghetti Bridge Building" din Ungaria, din luna mai.

Machetele au câştigat şapte premii: locurile 4 şi 5 la categoria de concurs „Poduri", locurile 4, 5 şi 6 la categoria „Structuri", respectiv două premii pentru inovaţie şi estetică acordate de organizatori.

Ingenioşii studenţi se numesc Csongor Biró, Szabolcs Hadi, György Kádár, Alpár Kis şi Máté Péntek, toţi studenţi în an terminal la Facultatea de Construcţii din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Cei care le-au fost alături sunt conf. univ. Nicolae Chira şi Gobesz Ferdinand-Zsongor.

Podul de macaroane s-a dărâmat

Premiile obţinute în Ungaria şi o conferinţă de la Gura Humorului i-au „calificat" spre conferinţa „International Highway Engineering Exchange Program" din Canada, de acum câteva săptămâni. Acolo, unul dintre cei cinci studenţi, Máté Péntek, a prezentat proiectul prin care el şi colegii lui au construit machete din spaghete şi macaroane. Proiectul a fost unul cu peripeţii. „Prima machetă am făcut-o în bucătăria mea, iar primul experiment, în curtea fratelui meu. Acolo am testat o structură de care am agăţat nişte cârlige", povesteşte Máté Péntek.

El şi colegii lui au construit 11 machete, iar din acestea doar cu cinci au participat la concurs. Şi au şi câştigat premii. „Înainte de concurs, am făcut curat în laboratorul facultăţii şi a doua zi ne-a trezit că machetele au crăpat. Nu ne-am gândit la umiditate. Le-am luat şi am plecat cu ele în Budapesta. Acolo, într-o sală a Colegiului Tehnic Kossuth Zsuzsanna, am refăcut machetele", spune Szabolcs Hadi.

Studenţii spun că nu se vor opri aici şi la anul au de gând să se înscrie la o altă competiţie internaţională în SUA, una unde vor construi, din lemn, o clădire înaltă de 2 metri, care să reziste la cutremur.

Proiectul în cifre

Tinerii spun că la proiectul lor au lucrat 1.500 de ore şi i-a costat 4.000 de lei. Aceşti bani au fost donaţi de conf. univ. Nicolae Chira de la UTCN. „Aş mai da încă o dată aceşti bani. Cei cinci merită", afirmă Chira.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite