Pleșu: "în loc să se înscrie în partid, unii jurnaliști vin la TV și fac emisiuni de propagandă" VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Pleşu
Andrei Pleşu

Scriitorul, care a participat la Cluj, la o dezbatere despre obiectivitatea în jurnalismul românesc, a făcut o radiografie a presei. El a susținut că nu crede în obiectivitatea jurnaliștilor, însă e de părere că mai important este ca ei să fie independenți, să aibă bună-credință și cultură.

Scriitorul Andrei Pleșu a vorbit, astăzi, la Cluj, pe tema obiectivitatea în jurnalismul românesc, în cadrul celui  de-al XI-lea Simpozion Naţional de Jurnalism, organizat de Departamentul de Jurnalism al Universității Babeș-Bolyai.
"Eu nu cred în obiectivitatea presei, nu poți să ceri cuiva săfie obiectiv. Nu cred în obiectivitate în general. Nici științele nu mai promovează conceptul de obiectivitate. Îmi aduc aminte de un film documentar de-al lui Andrei Ujică despre Revoluție. Era un interviu cu o femeie rănită, care țipa de durere. Când reporterul întrebat-o, femeia s/a oprit și a întrebat: <<mă aud?>>, apoi s-a recules și a spus un mic discurs despre ce i se întâmplase. Ce înseamnă asta, că nu suferea? Că glonțul nu era real? Nu,  prezența reporterului i-a modificat starea. Oricine a stat în fața camerei știe că atunci ești diferit, vrei să fii mai deștept, mai glumeț, mai frumos. Vrem să fim extraordinari în fața camerei. N-avem cum să fim obiectivi.  Îmi aduc aminte că în China veche, împăratul avea doi istorici. Cel din stânga consemna faptele cum se petreceau, iar cel din dreapta, scria cum ar fi trebuit să se întâmple faptele. Noi, în România, avem o treia  versiune - cum vrem noi să se petreacă lucrurile", a explicat scriitorul. El a mai susținut că subiectivismul e  îngăduit în presă în anumite condiții: "să existe independență, bună-credință, mai mult respect pentru adevăr decât pentru prietenii politic, bună creștere și cultură, dacă astea lipsesc subiectivismul o ia razna".

/>

Independența, esențială pentru jurnaliști
Pleșu susținut că este esențial ca jurnalistul să fie independent. "Eu aș introduce un termen nou - independența. Independentul poate fi subiectiv. Poți să-ți spui părerea fără să fii afliat, atunci e în regulă. Se vorbește și despre transpaența ca substitut al obiectivității . Aceasta presupune ca  jurnalistul să nu se dea obiectiv și să știu de unde să te iau. Văd la TV tot felul de jurnaliști care ne spun ce trebuie să credem, dar cine sunt oamenii ăștia? E ok să anunți o tornadă în Ohaio, chiar dacă nu ești specialist în tornade, însă ca să faci o analiză despre tornade trebuie să te pricepi. Văd seară de seară oameni care fac analize, dar nu știu cine sunt. Echipe de inși dăscălesc națiunea, dar nu știu în numele cărei isprăvi, în numele cărei competențe vorbesc. Știți cumva cu ce se ocupă de fapt domnul Mugur Ciuvică. E medic pediatru, m-am interesat. De ce-mi exlică el, de ani de zile, la TV cum stau lucrurile, în numele a ce. Sunt o grămadă de inși care ne explică ce e dreptatea, adevărul, democrația , dar nu știm care e competența lor reală", a mai susținut Pleșu.

Profesia gliseză spre politic


"Văd astăzi și o derivă a profesiunilor. Orice profesie are un contur și niște standarde, implică o anumită expertiză. Cred că acu jurnalismul este meseria cea mai lipsită de contur din România. Mă uit la emisiuni și în loc să dau de junraliști dau de militanți, mă duc să dau de informații și găsesc partizanat. Profesia gliseză spre politic. În loc să se înscrie în partid, jurnaliștii vin la TV și fac emisiuni de propagandă. E un mare pericol al gazetăriei. Se alunecă spre un satut ce nu e al gazetarului ci al agitatorului. Credcă și politica glisează spre gazetărie. În nicio țară n-am văzuto prezență așa de mare la TV a politicienilor. Sunt gazetari care fac agenda politicii. Nu mai oglindesc ce face guvernul ci îi ceartă, îi mștrululiesc, îi trimit într-o direcție sau alta. Văd la emisiuni cum moderatorul invită patru inși dintr-o tabără și unu din alta, pentru ca ăia să-l  facă terci. Dacă ăia nu spun ce trebuie, se înfurie. Dacă e o doamnă, furia are aspecte fioroase, mi se face frică", a detaliat scriitorul.
Andrei Pleşu este scriitor, filosof, estetician şi eseist, fondatorul şi Rectorul Institutului de Studii Avansate "New Europe College", respectiv directorul fondator al revistei Dilema (azi: Dilema veche). El a fost cercetător la Institutul de Istoria Artei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite