Platon, dat ca exemplu de judecătorii clujeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a nu „încuraja“ producerea altor accidente rutiere, judecătorii l-au arestat pe Platon pentru a-l da ca exemplu. În motivarea încheierii penale privind arestarea preventivă a fostului prefect, Călin Platon, judecătorii îşi argumentează decizia prin faptul că inspectorul guvernamental ar prezenta pericol social.

În cadrul procesului de luni în care magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca au judecat propunerea de arestare preventivă formulată de procurori în cazul fostului prefect Călin Platon, instanţa a apreciat că actualul inspector guvernamental prezintă pericol public.

În faţa judecătorilor, Platon a fost acuzat de procurori de comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală gravă din culpă şi conducere pe drumurile publice  a unui autovehicul având permisul de conducere suspendat. Procurorii au invocate faptul că se impune arestarea preventivă a învinuitului pe motiv că „există posibilitatea comiterii unor fapte asemănătoare de alte persoane în absenţa unei reacţii ferme faţă de cei care deja le-au comis“.

Mai mult, procurorii au mai susţinut că faptele de acest gen trezesc în societate un sentiment de insecuritate, iar dacă nu se iau măsuri, se crează ideea că justiţia nu acţionează îndeajuns în vederea stopării infracţionalităţii. De asemea procurorii au arătat că în ultima perioadă a crescut numărul accidentelor rutiere grave, iar Ioana Jakab şi bebeluşul în vârstă de trei luni au fost loviţi pe trecere, loc în care aceştia trebuiau să se simtă în siguranţă şi protejaţi de lege.

Regretele fostului prefect nu au fost luate în considerare

Avocatul lui Călin Platon, Tiberiu Ban, a susţinut în faţa judecătorilor că în acest caz nu se impune arestarea preventivă a clientului său pe motiv că acesta nu prezintă pericol public. Apărătorul a invocat şi atitudinea sinceră pe care o manifestă Călin Platon în acest caz prin faptul că ex-demnitarul a regretat şi a recunoscut faptele comise. Mai mult, inspectorul guvernamental a ţinut mereu legătura cu familia şi i-a oferit sprijin atât moral cât şi material.

În final, judecătorul a apreciat că potrivit informaţiilor primite de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu, în 5 august, Călin Platon a fost prins circulând în localitate cu o viteză de 121 km/oră, iar după impunerea sancţiunii de suspendare a permisului de conducere pentru 90 de zile, acesta ar fi depus o cerere de reducere a perioadei. În cazul accidentului de vineri, deşi învinuitul a susţinut că a fost orbit de soare, judecătorul a apreciat că fostul demnitar nu a luat nicio măsură pentru a circula în condiţii de siguranţă. „Nu a redus viteza şi nici nu a frânat la timp. Instanţa reţine că lăsat în libertate, nu există indicii că inculpatul nu ar mai comite alte fapte similare. Lăsarea în libertate reprezintă o încurajare a săvârşirii de fapte similare atât de inculpat, cât şi de cei care au această tendinţă văzând lipsa de fermitate a justiţiei faţă de cei bănuiţi că au comis astel de fapte“, se mai arată în motivarea judecătorului.

Recursul formulat de apărătorul fostului prefect va fi judecat cel mai probabil săptămâna viitoare de judecătorii Tribunalului Cluj.

Călin Platon a produs un grav accident de circulaţie în seara zilei de vineri, când, aflat la volanul autoturismului personal de marca VW Passat, i-a lovit frontal pe Ioana Jakab (33 ani) şi bebeluşul acesteia în vârstă de trei luni, pe o trecere de pietoni de pe strada 1 decembrie din cartierul Grigorescu. La două zile după accident, copilul a decedat la spital, în timp ce mama are nevoie de 60 de zile de îngrijiri medicale. Călin Platon avea permisul de conducere suspendat pentru viteză, iar dovada provizorie a expirat în 21 august.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite