Ungurii vor să dea jos plăcuţa de pe statuia lui Matia Corvin din Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul iscat prin amplasarea, luni, a unei plăcuţe cu un citat din Nicolae Iorga, la baza statuii lui Matia Corvin continuă. Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania a depus, ieri, o plângere penală împotriva persoanelor care au amplasat, fără autorizaţie, plăcuţa cu un citat din Nicolae Iorga pe statuia lui Matia Corvin din Cluj-Napoca.

Citiţi şi:

Plăcuţa din zona Matia Corvin a fost amplasată fără autorizaţie

„1932 - Pe soclul statuii a fost inscripţionat un citat din  marele istoric Nicolae Iorga: «Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită». 2010 - La restaurarea grupului statuar s-a păstrat inscripţia amplasată de J. Fadrusz, pe lucrarea care a câştigat concursul din 1894, şi anume «Mathias Rex»". Aceste cuvinte, inscripţionate pe o plăcuţă care a apărut, luni dimineaţa, la baza grupului statuar Matia Corvin au stârnit revolta Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), şi nu numai a lor. În timp ce reprezentanţi ai Ambasadei Ungariei şi ai Ministerului de Externe al României dezbat pe larg această problemă, iar consulul Ungariei la Cluj-Napoca cere autorităţilor locale îndepărtarea de urgenţă a plăcuţei, CNMT merge mai departe, aducând această problemă în atenţia procurorilor clujeni.


image

„Trăim într-un stat democratic, în care legile trebuie să fie respectate. Nu contestăm istoricul Nicolae Iorga, un mare om de ştiinţă. Spunem doar că nu suntem de acord cu amplasarea acestei plăcuţe la baza grupului statuar - lucru ilegal, de altfel - pentru că proiectul prevedea clar amplasarea unei singure plăci la bază, pe care să scrie «Statuia ecvestră a regelui Matia, opera sculptorului Fadrusz Janos, inaugurată la 12 octombrie 1902». Or, acum, la baza statuii sunt două plăcuţe", a explicat Gergely Balazs, vicepreşedintele CNMT. „Arătaţi-mi un singur monument din lume care să aibă o inscripţie care să denigreze personajul sculptat! Practic, prin inscripţia citatului din Iorga, Matia Corvin este prezentat ca un învins", a adăugat Gergely.

Plângere penală împotriva unor necunoscuţi

Ieri, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a fost înregistrată o plângere penală „împotriva unor făptuitori necunoscuţi, pentru săvârşirea infracţiunii de executare fără autorizaţie de construire a unor lucrări cu privire la grupul statuar Matei Corvin din Piaţa Unirii, monument clasat în grupa A, infracţiune prevăzută şi pedepsită de art. 24 alin. 1 lit. a din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, coroborat cu dispoziţiile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice", semnată de vicepreşedintele CNMT, Gergely Balazs. „Pentru amplasarea plăcii de bronz cu inscripţia citată nu există un proiect avizat de organele competente şi nu s-a eliberat autorizaţie de construire, apreciem că s-a săvârşit o gravă abatere de la dispoziţiile legale în vigoare, care îndeplineşte condiţiile infracţiunii de executare fără autorizaţie a unor lucrări la un monument istoric şi zona de protecţie a acestuia", se arată în plângerea penală.

Primăria „aruncă pisica moartă în curtea vecinului"

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu, cea de-a doua placă de bronz a fost amplasată de către constructor, firma Concefa. „Am emis şi un document oficial, care arată că placa a fost amplasată conform autorizaţiei de construire. Constructorul a amplasat plăcuţa", a spus Oana Buzatu. Reprezentanţii Concefa au refuzat să dea orice fel de lămuriri.

În replică, Gergely Balazs este de părere că „nici măcar constructorul nu face nimic fără acordul primăriei". „Noi nu ştim cine a montat placa de bronz. Este treaba procurorilor, noi cerem doar să respecte legea. Am fi putut cere imaginile înregistrate cu camerele de supraveghere, însă lăsăm asta în seama procurorilor", a mai spus Gergely.

Consulatul cere remedierea urgentă a problemei

Consului Ungariei la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas, s-a declarat şi el preocupat de situaţia tensionată creată prin amplasarea, în 23 mai, a plăcuţei cu un citat din Iorga la baza grupului statuar şi a cerut, ieri, într-o conferinţă de presă, înlăturarea de urgenţă a acesteia. „Amplasarea plăcuţei cu un citat din Iorga pe statuia lui Matia Corvin a necesitat o luare de poziţie maghiară, fiind vorba despre un proiect interguvernamental româno-maghiar care nu conţine nicio dispoziţie privind amplasarea unei astfel de plăcuţe după reabilitarea statuii", a spus consulul.


Consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas

Ministerul ungar de Externe consideră că plăcuţa cu un citat al lui Nicolae Iorga amplasată pe statuia lui Matia Corvin din Cluj generează tensiuni între comunităţile de maghiari şi români. Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a exprimat oficial, vineri, preocuparea Ungariei faţă de cazul plăcuţei cu citatul aparţinând lui Iorga, sperând că problema va fi rezolvată curând.

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite