O ardeleacă, primul eurofermier din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără de 29 de ani, de meserie inginer agronom, a fost prima din România care a primit bani europeni pentru tinerii fermieri. Problemele întâmpinate de Crina Mocean au dus la simplificarea unor proceduri de accesare a fondurilor structurale.

Crina Mocean a fost primul beneficiar din România care a dus la bun sfârşit un proiect european prin care a primit 25.000 de euro, fonduri structurale nerambrusabile, ca să-şi pună pe picioare propria producţie de plante ornamentale.


18 luni au durat procedurile, de la momentul în care a depus dosarul, la începutul lui 2009 şi până a fost acceptat ultimul act justificativ, care a deblocat şi ultima tranşă de bani. Acest lucru s-a întâmplat în toamna lui 2010. „Am primit prima tranşă de 15.000 de euro în momentul în care mi-a fost aprobat dosarul. Cu aceşti bani am cumpărat o autoutilitară şi un atomizor pentru tratamentele fitosanitare“, povesteşte Crina despre modul în care s-a derulat proiectul european, în cazul ei.

Pentru decontarea următoarei tranşe de bani a trebuit să îndeplinească tot ceea ce scria în proiect. Aşa că a împrumutat cealaltă parte a sumei, 10.000 de euro, pe care i-a folosit pentru tratamentele efective şi pentru a cumpăra plante, cum ar fi puieţi de brazi sau molizi, pe care-i creşte pe proprietatea familiei, pe un teren accidentat de un hectar. „Eu am avut noroc, că am preluat ceea ce a început tatăl meu. El a început să crească trandafiri, însă e multă muncă şi investiţie mare, până să îţi recuperezi banii. Aşa că am continuat pe partea de arbuşti ornamentali, care tot tata a început să îi crească“, mai spune tânăra.

Pentru că un brad care poate fi vândut creşte cam în cinci ani, Crina spune că acum vinde doar arbuştii crescuţi de tatăl său. „Anul 2010 a fost unul foarte bun. Românul preferă tuia pentru amenajarea grădinilor, iar preţul arbuştilor variază în funcţie de dimensiunile plantei. De exemplu, o tuia de 1,7 metri este între 60 şi 80 de lei“, mai precizează tânăra.

Dosar stufos pentru două facturi

Dacă e să se plângă de ceva, ar fi birocraţia. „Sunt foarte mulţumită că am obţinut cei 25.000 de euro. Însă nu pot uita că pentru cele două facturi pentru maşină şi atomizor a trebuit să fac un dosar de 70 de pagini de justificări“, povesteşte Crina Mocean experienţa sa europeană. A avut de înfruntat şi unele „anomalii“ legislative. De exemplu, nu putea trece mai departe la ultima decontare, decă nu participa la un curs de formare profesională, pe o măsură europeană care nu fusese încă lansată. „După ce m-am lovit eu de această problemă, a fost modificată procedura, ca şi ceilalţi fermieri să poată primi banii şi să poată face cursul mai târziu“, îşi aduce aminte clujeanca.
O altă problemă de care s-au lovit tinerii fermieri a fost faptul că procedurile europene cereau factură pentru orice achiziţie, inclusiv pentru terenuri. Şi în acest caz au fost făcute modificări legislative şi de proceduri, pentru reducerea birocraţiei.

Sfaturi de bune practici
„În primul rând trebuie să fii foarte hotărât, să poţi duce la bun sfârşit un proiect european“, spune Crina Mocean. „Poţi să faci totul şi fără şpagă. Este foarte important să colaborezi cu persoanele de la organismele de implementare, comunicarea e totul“, mai spune clujeanca. „Pentru proiectele mici, poţi să nu apelezi la un consultant pe proiecte europene. Eu m-am ambiţionat să fac totul singură. Cred că am economisit, astfel, cam 1.000 de euro“, mai spune tânăra fermieră.

Tineri fermieri care au laut bani europeni

Fondurile structurale, pe măsura 1.1.2, destinată instalării tinerilor fermieri, permite accesarea a maximum 25.000 de euro, fonduri nerambursabile. O condiţie este ca beneficiarul să nu aibă mai mult de 40 de ani. „Din 2008, de la lansare şi până acum, 195 de tineri din Cluj au accesat acest fel de fonduri“, a precizat Vakar Istvan, directorul Oficiului Judeţean de Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Următoarele sesiuni de depunere a dosarelor pentru această măsură vor avea loc, anul acesta, în iulie şi în noiembrie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite