„Piese de schimb“ din titan pentru corpul uman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teodora Marcu şi Milica Todea, de la Universitatea Tehnică din Cluj, lucrează la crearea unui nou tip de proteze, care să aibă aceleaşi proprietăţi cu osul uman. Prototipul aflat în cercatere este testat acum pe oi, la Institutul Oncologic din Cluj, pentru a vedea în ce măsură acesta este asimilat de organism.

Proteze din titan cât mai compatibile cu structura osoasă a corpului uman şi cât mai uşor de asmiliat de organism. Asta realizează Teodora Marcu şi Milica Todea, două cercetătoare de la Universitatea Tehnică din Cluj, în cadrul unui proiect de cercetare demarat din fonduri europene.


image

Cele două clujence şi-au început munca de cercetare pentru realizarea noului tip de proteze anul trecut, proiectul fiind acum la stadiul de testare pe animale, pentru a vedea cum sunt acestea asimilate de organism. „Nu e vorba de un material nou sau de un proces nou de fabricaţie. E vorba de combinaţia dintre material şi proces, în asta constă noutatea, astfel încât să aibă proprietăţile cât mai apropiate de cele ale osului uman", a explicat Teodora Marcu, una dintre cercetătoare. Pentru realizarea noului tip de proteze clujenii au folosit ca material de compoziţie de bază titanul şi aliaje de titan.

Citeşte mâine dimineaţă, în „Adevărul de Cluj", despre avantajele noilor implanturi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite