Picturi şi desene pe ziduri. Vezi cum vor fi transformate zonele inestetice din Cluj şi cum ne dă lecţii Stockholm (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desenele şi picturile vor „ascunde“ inesteticul
Desenele şi picturile vor „ascunde“ inesteticul

Primăria a lansat, ieri, un proiect prin care mai multe ziduri şi pasaje din oraş vor fi „înfrumuseţate“ cu desene realizate de elevii de la Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea“. Clujenii sunt invitaţisă trimită propuneri de „fardare“ a spaţiilor inestetice din oraş. Acestea vor fi analizate de o comisie din Primărie şi vor fi puse în aplicare, începând din această vară.

Cum ar arăta podurile, pasajele şi zidurile gri din oraş, adică toate spaţiile inestetice, dacă ar fi acoperite cu desene colorate sau cu diferite plante ornamentale. Administraţia locală a lansat o provocare clujenilor şi agenţilor economici care vor să dea o nouă faţă oraşului prin realizarea de picturi pe ziduri.

Oricine poate propune imagini

Clujenii se pot prezenta cu idei la Primărie sau pot trimite imagini pe adresa de e-mail a instituţiei cu ce ar vrea ei să vadă în spaţiile care vor fi amenajate. Practic, orice persoană fizică sau juridică interesată poate propune mai multe imagini pentru locul propus, iar din aceste imagini, Comisia de estetică urbană va alege cel mai potrivit desen în funcţie de zonă şi specific local. Picturile vor fi realizate de către elevii de la Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea“. Ei nu vor fi plătiţi pentru asta, însă li se vor pune la dispoziţie mai multe spaţii de creaţie şi vor fi, de asemenea, premiaţi de către sponsori.

Octavian Tămaş, directorul liceului, susţine că proiectul va fi demarat chiar din această vară de către o echipă de elevi, însă marea majoritate a desenelor vor fi realizate abia din toamnă, după ce elevii se întorc din vacanţă. „Nu vor fi toţi elevii implicaţi, ci pe grupuri, care doresc. Ei vor fi coordonaţi de câte un profesor“, a spus directorul.

Primăria municipiului va pune la dispoziţia celor interesaţi zece locuri pentru transformarea spaţiului public: Podul Calvaria din în Mănăştur, pasajul CFR de pe strada Fabricii, zidurile de sprijin de pe strada Pasteur la numărul 50 şi la numărul 76,  zidul de sprijin de pe strada Bucium, zidul de parcare de lângă magazinul Real de pe Bulevardul Muncii, pasajul de pe strada Aurel Vlaicu şi pasajul Grigorescu de pe Calea Floreşti, pasajul pietonal de pe Calea Floreşti şi zidul promenadei de pe malul Someşului. Exemplificatif, angajaţii primăriei au realizat nişte simulări de „cosmetizare“ a unor zone.

Înainte şi după. Click pe poze pentru a vedea cum vor fi schimbate faţadele din Cluj

Desenele şi picturile vor „ascunde“ inesteticul

O idee lăudabilă

Istvan Szakacs, preşedintele fundaţiei AltArt şi membru în comisia care se ocupă de proiectele privind candidatura oraşului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2020, a lăudat proiectul: „Mi se pare foarte bună ideea“. El spune că asemenea idei ar trebui puse în practică o dată pe lună. „A deschide oraşul spre aşa ceva e extrem de important. Miza nu e să se facă ceva frumos, adică de calitate, ci să conţină un discurs asupra spaţiului public“, a mai spus Szakacs.

Specialistul are însă o reţinere cu privire la cine face parte din comisia de estetică urbană, care va decide ce imagini vor fi desenate şi pictate în locurile propuse. „Contează mult cine e în comisie, deoarece în funcţie de viziunea lor şi de gusturile fiecăruia va fi schimbat tot“, a afirmat Szakacs, adăugând că ar fi neproductiv să se organizeze o dezbatere publică, totuşi, pentru a se decide ce imagini să fie imprimate în locaţiile respective.

Afişe în vitrine

Primăria a început încă de acum doi ani să instaleze imagini-gigant cu Clujul vechi în vitrinele părăsite ale clădirilor centrale. Vitrinele fostei clădiri CEC din Piaţa Unirii conţin astfel de mesh-uri instalate de municipalitate, pentru a cosmetiza faţada acesteia.

Stockholm, un vis pentru Cluj

Stockholmul, capitala Suediei, poate fi considerat un oraş-etalon în ce priveşte transformarea estetică a clădirilor publice. Reţeaua de pasaje subterane care permit accesul către staţiile de metrou au fost a fost pictată spectaculos. Din acest motiv, reţeaua denumită Tunnelbana e considerată cea mai frumoasă din lume. E alcătuită din o sută de staţii, dintre care 47 subterane. Acestea au fost deschise pentru prima dată în 1950 şi unele dintre pasaje sunt tăiate în stâncă. Pe stânci au fost realizate desene inedite, care atrag privirile tuturor trecătorilor.

Click pe poze pentru a vedea cum arată staţiile de metrou din Stockholm

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite