Picaj drastic al producţiei industriale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna iulie, producţia industrială a scăzut cu 33,4% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Specialiştii în statistică dau vina pe criză, care nu dă încă semne de „slăbiciune" la nivelul judeţului.

Anul acesta, până acum, producţia industrială a Clujului a fost mai mică cu 10,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în luna iulie: 33,4% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit unui raport al Direcţiei Regionale de Statistică Cluj. De asemenea, indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie, în luna iulie a acestui an a fost 72,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Codrea Pop, directorul instituţiei de statistică, este de părere că cel mai probabil cauza esenţială pentru această scădere a fost lipsa cererii de consum. „A scăzut cererea, a scăzut şi producţia. Producătorii nu pot produce, după care să stea cu marfa pe rafturi. Toată lumea e mai precaută acum, în aceste vremuri. Trebuie să recunoaştem însă că anul trecut am avut şi o producţie foarte mare", a spus directorul.El susţine că de-a lungul ultimului an s-a accentuat criza în acest domeniu şi, deşi spera să existe o redresare, aceasta nu se poate vedea încă, potrivit cifrelor. „Încă mai sper, dar tendinţa e din păcate descrescătoare", a afirmat Codrea Pop.

Exportăm prea puţin

Cifrele arată o creştere a exportului realizat la nivelul judeţului Cluj. Acesta a crescut cu 25,5% în prima jumătate a anului, dar, totuşi, exportăm aproape cât importăm. Activitatea pe aceste segmente în prima jumătate a anului se concretizează în realizarea unui volum de export în valoare de 992,4 mii euro şi a unor importuri care însumează 952,0 mii euro, o diferenţă de doar 40.000 de euro. Această cifră se datorează faptului că importul a scăzut cu 4,15%.

Inflaţia a crescut, de asemenea, în luna august, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea preţurilor a fost de 4,25%. S-au înregistrat creşteri de 3,78% la alimente, de 4,94% la mărfurile nealimentare şi de 3,52% la servicii. Luna trecută, rata inflaţiei, determinată pe baza indicelui preţurilor de consum, a crescut cu 2,03% comparativ cu anul trecut.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite