EXPOZIŢIE Cum se desfăşura o zi din viaţa unui roman. Bonus: secretele meseriei de arheolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei organizează luni, 28 mai, la ora 15.00, la Biblioteca Judeţeană din Cluj-Napoca, la o expoziţie itinerantă de arheologie. Acolo puteţi afla câteva dintre secretele meseriei de arheolog.

„Vizitatorii sunt invitaţi să parcurgă drumul din cimitir, de-a lungul căruia pot descoperi un rug funerar roman, sau pot admira un leu funerar de o valoare artistică deosebită, o raritate a artei romane provinciale, sau piatra funerară a unei fetiţe numite Cleopatra", astfel sună invitaţia celor de la Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei pentru ziua de luni, 28 mai, când, la Biblioteca Judeţeană din Cluj-Napoca va avea lco vernisajul unei expoziţii.

Expoziţia se numeşte „Calea vieţii, cărările morţii" şi va putea fi vizitată în perioada 28 iunie - 11 iunie, de luni până vineri inclusiv, între orele 10.00 şi 20.00. Evenimentul prezintă rezultatele săpăturilor arheologice din perioada 2006-2011 în cimitirul aşezării romane de la Porolissum, situat la hotarul satelor Moigrad şi Jac din judeţul Sălaj, dar şi ale săpăturilor făcute la cimitirul medieval care suprapune aşezarea romană.

S-au descoperit morminte de incineraţie datând din sec. II-III d.Chr., două incinte funerare din piatră, un segment din drumul roman imperial, dar şi o parte dintr-un cimitir medieval din sec. XII-XV.

O zi din viaţa unui roman

Expoziţia îşi propune să arate, prin exponate, atât mentalitatea şi concepţiile romane despre moarte, cât şi tradiţiile funerare. Cei prezenţi la vernisaj vor afla câteva dintre tainele profesei de arheolog de la specialiştii Muzeului de Istorie din Zalău.

 Curioşii vor afla mai multe despre cum se desfăşura o zi din viaţa unui roman, cum se îmbrăcau, ce boli existau atunci şi cum erau ele tratate.

Evenimentul e organizat în colaborare cu Muzeul Judeţean Mureş, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Universitatea Babeş-Bolyai, Asociaţia Pósta Béla şi Biblioteca Judeţeană Octavian Goga din Cluj-Napoca.  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite