Piaţă subterană în Cluj-Napoca? Cum vede centrul oraşului unul dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi ardeleni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionel Vitoc, fost arhitect-şef al Sibiului, în prezent unul dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi din Cluj-Napoca, a povestit pentru adevarul.ro cum vede el viitorul centru al municipiului. Are şi o propunere îndrăzneaţă: o piaţă subterană.

Arhitectul Ionel Vitoc (70 de ani) este cel care a venit primul cu ideea ca municipiul să lupte pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2020. El are planuri mari pentru oraş şi dezvoltarea sa până la alegerea viitoarei Capitale Culturale Europene (CCE), fiind şi în comisia care realizează, sub coordonarea Primăriei, programele pentru câştigarea acestui titlu în 2020.

Piaţă subterană în centru

Vitoc a declarat în exclusivitate pentru adevarul.ro că lucrează la un proiect care prevede amenajarea unei pieţe subterane de patru nivele în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca. Pe o suprafaţă de aproape  zece mii de metri pătraţi, el propune amenajarea unor spaţii destinate galeriilor de artă, cafenelelor dar şi a unei biblioteci. „Propun să se facă un mare centru social cultural deschis spre exterior la nivelul pieţei. E vorba de o <<clădire>> subterană cu deschidere spre catedrală, în care să se desăşoare acţiuni culturale, unde se pot amenaja librării, cafenele, galerii. deschisă spre catedrală, dar care să includă şi un parking d 300 de locuri", a spus Vitoc.

Arhitectul spune că proiectul e un obiectiv pe care îşi doreşte să îl realizeze cu titlu gratuit şi să îl doneze Primăriei, iar municipalitatea să găsească un investitor ori să finanţeze realizarea lui. „Până în 2020 sunt multe care se pot face. Asta însă dacă se schimbă puţin şi situaţia economică a ţării", a conchis proiectantul.

Centrul, de interes maxim

Vitoc spune că o asemenea construcţie ar popula o zonă care nu e populată, ci e doar de tranzit. „Foarte interesant e faptul că nici Piaţa Unirii (transformată deja parţial în pietonală, n.r.) nu e populată. Deoarece e multă circulaţie auto. Bulevardul Eroilor la fel, e de tranzit, deoarece s-a închis doar o latură. Nu e suficient doar să închizi, ci şi să realizezi spaţii de activitate", a afirmat arhitectul, adăugând că în Piaţa Unirii nici nu ai unde să şezi. „E seacă. E departe de a fi la nivelul celei de la Sibiu sau Braşov, care sunt mai umanizate", a completat acesta.

Cine este Ionel Vitoc

Ionel Vitoc (70 de ani) s-a născut la Lugoj, este arhitect, urbanist şi coordonator al revistei de specialitate „Oraşul". A studiat la Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu" din Bucureşti, fiind mai apoi repartizat la Sibiu, unde a şi rămas zece ani. S-a mutat la Cluj, unde conduce firma Ambient Proiect, prin intermediul căreia a realizat mai multe proiecte de amploare din oraş, printre care cel mai nou, hotelul de cinci stele din cartierul Bună Ziua, Grand Hotel Italia, care va fi inaugurat în iunie.

Vezi şi

Cluj, Capitală Culturală Europeană în 2020. Omul şi ideea

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite