Piaţa de gros, destinaţie de vară pentru agricultorii din sudul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legumele recoltate în judeţe ca Brăila, Teleorman sau Galaţi au mare trecere la Centrul Agro Transilvania din Dezmir. Pe lângă „pepenarii" din oraş, mulţi alţi producători agricoli din sudul ţării aleg să se mute, o lună sau două pe an, la Cluj, pentru a-şi vine marfa la piaţa de gros.

Producătorii agricoli din sudul ţării au umplut, anul acesta, piaţa de gros de la Dezmir (Centrul Agro Transilvania) cu vinete, ardei şi alte legume de cea mai bună calitate. La Centrul Agro Transilvania vând, zilnic, în jur de 150 de producători agricoli şi alţi aproximativ 100 de intermediari. Din cei 150 de producători, în jur de 30%, adică 45, vin din sudul ţării. „Anul acesta sunt mult mai mulţi producători din judeţe din sudul ţării care au dat marile pieţe agroalimentare din Capitală pe piaţa noastră, din Cluj, pentru că, spun ei, marfa se vinde aici mult mai repede", a spus Emil Luca.


image

La mare căutare sunt pepenii, cultivaţi în Brăila, care se vând, în această perioadă, în piaţa de la Dezmir la preţuri de 45-50 de bani kilogramul. „Este al doilea an când am venit la Cluj cu întreaga recoltă. Degeaba stau la Bucureşti, la piaţă, că rămân cu marfa pe cap. Aici, din 150 de tone de pepene, am reuşit să vând, în mai puţin de o lună, peste 100 de tone", a spus Radian Brăcaciu, în vârstă de 33 de ani, un agircultor din comuna Bărăganul, Brăila. Bărbatul şi-a închiriat o garsonieră în Mărăşti şi spune că nu va pleca decât la început de octombrie, când îşi va vinde absolut toată marfa. „Se merită efortul. La Cluj, parcă oamenii nu sunt aşa de adânciţi în criză, cumpără de-ale gurii", a completat producătorul.

„Noi cumpărăm de la ai noştri"

Clujenii care-şi fac cumpărăturile în Centrul Agro Transilvania par să fie destul de conservatori, atunci când vine vorba de precupeţii de la care aleg să-şi facă proviziile. „Da, au şi sudiştii marfă bună, preţul e la fel, dar mereu am căutat să cumpăr de la ai noştri, de prin părţile locului. Şi acum am cumpărat cartofi, un sac. Pe lângă că i-am luat ieftin, vânzătorul mi-a mai lăsat un kilogram gratis", a arătat Vajas Katalin, o pensionară din Cluj. Ardeii pentru zacuscă îi va cumpăra însă de la un producător din judeţul Teleorman, pentru că „sunt cei mai frumoşi din toată piaţa". „Prefer să vin o dată pe săptămână cu duba la Cluj, pentru că marfa trece repede. În plus, nu cer mai mult doar pentru că ardeii mei sunt mai frumoşi", a spus Alexandru Bena (55 de ani) din Turnu Măgurele, care a sosit ieri dimineaţă la ora 3.00 în Cluj, iar la ora 12.00 îşi aştepta ultimii clienţi.

Zilnic, Centrul Agro Transilvania, cel mai mare din această parte a ţării, întins pe o suprafaţă de şapte hectare, este vizitat de peste 2.000 de oameni. „Intră peste 1.000 de maşini. Restul vin pe jos, cu autobuzul, pentru că, în ciuda faptului că este o piaţă en gros, am convins producătorii să vândă şi la kilogram, nu doar la saci", a explicat Emil Luca, directorul pieţei.

Preţuri mult mai mici

Cei care vin la piaţa din Dezmir cu maşina trebuie să achite, la intrare, o taxă de 2 lei. Ceilalţi cumpărători sunt scutiţi de taxa de intrare. „Cu banii încasaţi modernizăm piaţa. Şi să nu uităm că şi anul trecut am plătit dividende în valoare de 500.000 de lei, către acţionari", a adăugat Luca. Centrul Agro Transilvania este o societate pe acţiuni, Consiliul Judeţean Cluj deţinând majoritatea, 55%. În rest, acţionari sunt consiliile locale Turda, Câmpia Turzii, Dej, Huedin şi Apahida. Şeful pieţei este de părere că, şi dacă există o taxă de intrare pentru maşini, cumpărătorii ies mult mai ieftin dacă-şi fac proviziile aici. „Noi furnizăm preţurile de referinţă. Practic, niciun comerciant nu poate vinde acelaşi produs, în nicio piaţă din municipiu, decât la un preţ care să nu depăşească dublul valorii de referinţă. Şoferii preferă să achite această taxă de intrare pentru că ies mult mai ieftin, cumpărând din Dezmir", a mai spus Luca.

Muşterii nemulţumiţi: „Se fură la cântar"

Printre sutele de clujeni care-şi fac cumpărăturile la Centrul Agro Transilvania sunt şi nemulţumiţi de serviciile oferite. Aceştia reclamă că se fură la cântar şi că nu au autobuze mai dese cu care să ajungă în Dezmir. „Au venit câţiva şi la mine, să se plângă. Noi avem cântare de control, chiar trei, amplasate la îndemâna cumpărătorilor. Aceştia trebuie să cântărească imediat după ce au cumpărat marfa şi ceva li se pare suspect, nu să reclame după câteva ore. Chiar vrem să se organizeze mai multe controale, de la poliţie, de la Protecţia Consumatorilor, pentru ca orice fel de suspiciuni să fie înlăturate", a explicat directorul Emil Luca.

În ceea ce priveşte frecvenţa curselor autobuzelor care fac legătura municipiului cu Dezmirul, aceasta este de o oră şi jumătate. „Ideal ar fi să fie autobuze din oră în oră. Mi-e milă de pensionarii care cară plase imense şi mai au şi de aşteptat aproape două ceasuri pentru a putea pleca acasă. În plus, ar fi bine ca prima cursă să pornească din Piaţa Mihai Viteazul mult mai devreme de ora 8, pentru ca cei care vin să apuce să cumpere marfă proaspătă, să aibă de unde alege", a încheiat şeful pieţei din Dezmir.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite