Piaţa auto, amorţită la început de an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La târg se găsesc maşini de toate vârstele
La târg se găsesc maşini de toate vârstele

Tranzacţiile auto de la târgul de la Luna de Sus se numără pe degete, iar preţurile nu îi atrag pe cumpărători. Vânzătorii maşinilor de ocazie se plâng că de la 1 februarie taxa de înmatriculare nu se mai diminuează în funcţie de dotări

CITIŢI ŞI:

Rablele sunt la mare căutare în 2010

Oferta maşinilor second-hand rămâne una destul de bogată, chiar dacă „bişniţarii“ care importă maşini uzate se plâng că îi paşte falimentul. „Dacă acum doi ani vindeam trei-patru pe lună, acum vindem una la trei-patru luni“, se plânge unul dintre ei.

Cumpărătorii care urmăresc piaţa spun că preţurile au revenit la cele de acum circa două luni, după în luna decembrie preţurile au fost reduse în încercarea de a scăpa de ele înainte sărbători.

Cele 13 firme de intermediat contracte mai mult şomează. „Nu cred că se vind mai mult de 30-40 de maşini într-o sâmbătă. Mai mult de două-trei contracte nu fac, dar săptămâna trecută nu am făcut niciunul. Aşa ceva nu mi s-a mai întâmplat“, spune Dana Ilea, de la una dintre gheretele de intermedieri contracte.

Potrivit lui Vasile Moga, unul dintre vânzătorii de „ocazii cu patru roţi“, preţurile vor primi o nouă lovitură de mâine. „Tot ce importăm de mâine nu va mai avea deprecierea taxei de înmatriculare în funcţie de dotările pe care nu le are maşina. Asta pe lângă o altă taxă care a crescut de la 300 de lei la 1.000 de lei de la 1 ianuarie“, se plânge clujeanul.

Oferte pentru toate buzunarele

La târg se găsesc maşini de toate vârstele. La puţin peste 1.000 de euro încep ofertele de Volkswagen Golf III, maşini de circa 15 ani vechime. Dacă maşina este înmatriculată, preţul se apropie de 2.000 de euro.

Barbu Câmpean are 24 ani şi vrea să-şi cumpere prima sa maşină. A venit ieri cu părinţii la Târgul de Maşini, însă ofertele nu i se par dintre cele mai bune. „În jur de 4.000 de euro îmi permit să cheltui. Sper să fie o maşină din 2002-2003, cu kilometri cât mai puţin. Încă nu m-am hotărât“, spune Barbu.

Levi vinde un de Volkswagen Golf IV din 2002 la 4.500 de euro. Maşina, despre care spune că a adus-o de câteva din Germania, are numere temporare primite vineri. Nici aşa - oferta nu le-a surâns celor care au fost curioşi.

Maşini de cursă „mai lungă“

Bişniţarii de maşini mai noi, la preţuri de peste 7.000-8.000 de euro, spun că „loteria“ de la maşinile de peste 10 ani nu este de ei. „Dacă vrei o maşină care să nu te lase baltă şi pe care să o duci la fier vechi după câteva mii de kilometri, îţi cumperi o maşină Euro 4 sau Euro 5“, spune Horaţiu Bălan, din Oradea.

Tot spre Oradea a plecat şi una dintre vânzările de la târgul de ieri. Un orădean care se ocupă şi el de vânzări de maşini a considerat că mai poate scoate un profit după ce înmatriculează un Volkswagen Polo din 2002 pentru care a plătit 4.800 de euro.

Exemple de preţuri

VW Golf III 1995 neînmatriculat    1.450 euro
VW Golf IV 2002 neînmatriculat    4.500 euro
Audi A4    2004 înmatriculat    11.000 euro
Seat Ibizza 2004 înmatriculat    4.950 euro

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite