Pianistă de talie internaţională la 8 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanca Cristiana Dragoş Roman a câştigat, zilele trecute, primul loc la Festivalul Internaţional de tradiţie în Italia „Giovani Talenti e Premio Rovere d'Oro”. Tânăra care este numai în clasa a doua s-a „bătut“ la competiţie cu zeci de cântăreţi de vârta ei din toată Europa.

Jocul cu clapele al fetiţei de 8 ani, îmbrăcată într-o rochiţă roz, a răsunat pe podiumul sălii din orăşelul italian cu vedere la Mediterană. Cristina stătea în scaun drept, cu umerii sus, privirea concentrată, aşa cum a învăţat-o doamna profesoară. La final au urmat aplauzele, dar şi premiul I. Episodul s-a derulat în urmă cu câteva zile în orăşelul italian San Bartolomeo al Mare, unde Cristiana a câştigat  concursul „Giovani Talenti e Premio Rovere d'Oro”. Evenimentul a avut loc între 26 iulie – 1 august.  Este al doilea concurs internaţional câştigat de Cristiana. „Ne-au felicitat şi ruşii”, punctează tatăl un moment de mândrie trăit peste graniţă, în vreme ce răsfoieşte printr-un dosar în care a strâns diplomele şi palmaresul fiicei sale mai mici.



Elevă la şcoala Elf

image

Fetiţa este elevă în clasa a II-a la şcoala Elf din Cluj-Napoca şi învaţă sub îndrumarea profesoarei Maria Jidav. Când nu se pregăteşte pentru pian îi place să se uite la desene animate şi sa danseze împreună cu sora ei. Prima dată a cântat pe scenă deschisă la Zalău, în faţa unei audienţe “cam cât de trei ori numărul colegilor de clasă”, după cum explică Sidonia, sora mai mare a Cristianei.

Cântă la pian de la cinci ani

Din când în când, muzica lui Bach, Schumann sau Dimitri Kabalewski, cu care Cristiana a câştigat concursul din Italia, râde şi în apartamentul de la etajul şase din Mărăşti, unde locuieşte famila Dragoş Roman. Piesele sunt cântate la o pianină cumpărată de părinţi cu 850 de euro, pusă în sufragerie. Spectatorii însă nu sunt chipuri sobre ci ursuleţi de pluş, sau alte păpuşi viu colorate, sprijinite de bibliotecă. Printre ei şi „Hamsterilă”, animăluţul Sidoniei, surioara Cristianei.

„A început pianul la cinci ani, după ce Sidonia s-a înscris la cursul de pian de la şcoală. A fost remarcată de profesoară şi am fost îndemnaţi să o sprijinim, pentru că e foarte talentată”, povesteşte Cristian Dragoş Roman, tatăl fetiţei.
 
Deşi şcoala s-a terminat în iunie, până la concurs, Cristiana s-a pregătit uneori chiar şi 5-6 ore pe zi. „Pentru un copil de numai 8 ani nu este un efort tocmai mic, dar ceea ce este foarte bine este faptul că aceste pregătiri Cristiana le face din plăcere. Valoarea acestui copil creşte cu fiecare oră de studiu al pianului”, spune  tatăl fetei. Cu toate acestea, adevărata vacanţă va începe în curând, când cele două surori şi părinţii vor merge la bunici, la ţară, undeva lângă Oradea.

Eforturi pentru găsirea unor sponsorizări

Din cauza limitărilor financiare, Cristiana a participat deocamdată la doar două competiţii internaţionale de pian. Cel mai recent este „Giovani Talenti e Premio Rovere d'Oro” din San Bartolomeo al Mare, Italia pentru care părinţii au cheltuit aproximativ 2.000 de euro. Înscrierea s-a făcut on line, juriul făcând o preselecţie dură. Deşi a luat premiul I, fetiţa a primit doar 200 de euro de la organizatori. La acest concurs tânăra clujeancă a participat cu trei piese de Bach, Schumann şi Kabalewski şi a câştigat primul loc. Părinţii Cristianei speră să facă rost de banii necesari participării fetiţei la un  concurs internaţional de pian, în Nisa (Franţa, 30 octombrie ¬- 6 noiembrie 2010).

Concurs cu tradiţie

Competiţia internaţională de muzică Rovere D’Oro din Italia, la care a participat şi Cristiana, s-a aflat anul acesta la a 25-a ediţie. Este un concurs cu tradiţie în peninsulă, care se desfăşoară în oraşul San Bartolomeo al Mare, Italia. La ultima ediţie a concursului s-au înscris sute de participanţi din Europa şi Asia, acesta fiind destinat tuturor tinerilor muzicieni, cu vârste cuprinse între 6 şi 25 de ani, împărţiţi pe 6 categorii de vârstă. Juriul este format din personalităţi ale muzicii din Italia. Au existat mai multe categorii de înscriere: ansambluri instrumentale, vocale şi corale; instrumente cu corzi; instrumente de suflat; harpă şi chitară; pian.

image

SUCCESE

12 competiţii naţionale şi internaţionale de pian a câştigat Cristiana Dragoş Roman până la vârsta de 8 ani.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite