Peste o sută de persoane au protestat faţă de ACTA. Clujenii au amenajat în centru un stand cu cărţi şi DVD-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 100 de clujeni au protestat, sâmbătă, faţă de ACTA
Peste 100 de clujeni au protestat, sâmbătă, faţă de ACTA

Peste o sută de persoane au protestat, sâmbătă după-amiază, în Piaţa Unirii, din centrul Clujului, faţă de ACTA, oamenii cerând ca acest tratat să nu intre în vigoare, considerând că încalcă libertatea de exprimare.

Protestatarii s-au adunat în faţa statuii lui Matia Corvin din Piaţa Unirii cu pancarte şi steaguri şi au cântat la megafon „Nu vrem ACTA să ne ia, libertatea din reţea", „Sunt un pui de dizident, vreau să folosesc torent", „Nu corporaţia face legislaţia".

Pe pancartele protestatarilor au apărut mesaje ca: „Stop ACTA", „Vă rugăm să ne scuzaţi, ne simţim supravegheaţi", „We are free people" (Suntem oameni liberi). Oamenii şi-au lipit pe haine colante cu „Stop ACTA", iar unii dintre ei au purtat măşti făcute din hârtie, similare celor care circulă pe internet pentru mobilizarea anti-ACTA.

„ACTA ameninţă viaţa privată. Nu vor mai fi torente, nu mai putem să ne exprimăm liber pe internet. Internetul era unul din puţinele locuri unde puteai să rămâi anonim. Ca artist sunt împotriva pirateriei, dar există legislaţie care reglemetează acest lucru", a spus muzicianul Mihnea Blidariu, citat de Mediafax. „ACTA este o jignire la adresa libertăţii de exprimare şi a dreptului la libertate. Eu cred în libertatea informaţiei şi nu drepturile artiştilor le apără ACTA, ci ale marilor corporaţii, or acestora nu pot să le plâng de milă", a spus un alt protestatar.

La manifestaţie a fost adus şi un stand unde oamenii au adus cărţi şi CD-uri pentru a împărţi cultură. „Fiecare a adus un CD, un DVD, o revistă sau o carte de care s-a plictisit şi a luat gratuit în schimb ceva diferit. Este varianta reală a schimbului din reţea", a spus Laura Panait, o altă participantă la protest.

Câteva mii de persoane au manifestat, în urmă cu două săptămâni, în Europa, în principal în Germania şi Austria, împotriva Acordului multilateral de luptă împotriva contrafacerilor (ACTA), contestat de numeroşi utilizatori de Internet care îl denunţă drept o atingere adusă libertăţilor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite