Peste 300 de clujeni au cerut pensionarea anticipată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul acestui an, la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) din Cluj au fost despuse peste 300 de dosare pentru pensionarea anticipată, simplă sau parţială. Preluarea acestora a fost reluată după ce fusese suspendată în a doua jumătate a anului trecut.

Majoritatea dosarelor de pensionare aparţin unor persoane care nu au niciun venit.

"De la începutul anului până miercuri avem depuse un număr de 310 dosare de pensionare anticipată, majoritatea aparţinând unor persoane care nu mai au niciun venit sau care au ieşit din perioada de şomaj. În ultima perioadă, s-au înregistrat circa 15 cereri pe zi din partea locuitorilor judeţului Cluj, care doresc să se pensioneze anticipat", a spus directorul CJP Cluj, Adriana Mocanu, citată de Mediafax.

Potrivit acesteia, în judeţul Cluj se înregistrează cereri atât la sediul CJP din Cluj-Napoca, cât şi la cele din Turda şi Dej.

Pensionarea anticipată a fost sistată anul trecut timp de şase luni, în baza Legii 118 din 2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar.

De la începutul acestui an se pot depune din nou astfel de cereri. Conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011, femeile se pot pensiona anticipat la 54 de ani, iar bărbaţii la 59.

Potrivit noilor prevederi legale, pensionarea anticipată poate fi cerută cu cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, dacă contribuabilii au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite