Peste 1.000 de familii clujene au recoltat sânge placentar. În curând va avea loc primul transplant cu grefă de celule stem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cinci ani de la prima recoltare de sânge placentar din România, sânge din care se pot extrage celule stem, folosite în vindecarea unor boli, peste 45.000 de familii de români au făcut această procedură.

„Din cele aproximativ 5.000 de naşteri care au avut loc anul trecut la Cluj, în 1.000 de cazuri a fost recoltat sânge placentar“, a declarat Doru Diculescu, medicul care a făcut prima astfel de recoltare, acum 5 ani, la Cluj. Până acum, niciunul dintre cei care şi-au pus deoparte sânge placentar nu a apelat la el. „Există, totuşi, un caz de transplant care este în aşteptare şi alţi patru pacienţi cu indicaţie de folosire a transplantului de celulele stem“, a declarat Tudor Panu, directorul general Cord Blood Center, una dintre cele 11 societăţi din România care are ca obiect de activitate prelevarea şi stocarea de sânge placentar. Acesta din urmă este prelevat imediat după naştere, cu ajutorul unui kit special, apoi este prelucrat pentru a putea fi criogenat (îngheţat), cu ajutorul azotului lichid. „Termenul de valabilitate impus de birocraţie este de 20 de ani, însă sângele placentar păstrat în astfel de condiţii poate fi viabil mult mai mult“, a declarat Sergiu Habago, directorul regional al aceleiaşi societăţi. O astfel de procedură costă peste 3.200 de lei, iar costurile de întreţinere anuală pentru păstrarea probelor sunt de aproape 200 de lei. „Pentru noi, e o şansă în plus, un fel de asigurare de viaţă. Sper să nu fie nevoie“, a spus Levente Nagy (31 de  ani), proaspătul tătic al unei fetiţie de numai 3 zile, la naşterea căriea a fost recoltat sânge placentar.

image

Nagy Levente, unul dintre părinţii care au fost de acord cu recoltarea sângelui placentar.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite