Pernele-bufniţă, de la Cluj în Alpii austrieci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bianca Riţ (stânga) şi Daiana Dociu (dreapta) fac pernuţe unicat pentru sărbătorile de iarnă.
Bianca Riţ (stânga) şi Daiana Dociu (dreapta) fac pernuţe unicat pentru sărbătorile de iarnă.

Două studente din Cluj vând perne unicat în formă de bufniţe la Târgul cadourilor de la Expo Transilvania. Creaţiile lor vor ajunge şi în staţiunea austriacă Mallnitz.

„Puţini apreciază ce facem noi, cei de vârsta noastră îndeosebi", spune Bianca Riţ, care împreună cu Daiana Dociu, vinde perne unicat în formă de bufnite şi prăjituri la Târgul cadourilor de iarnă de la Expo Transilvania. La standul lor, deschis până duminica viitoare, se mai pot găsi perne cu imprimeuri de iarnă, cu oameni de zăpadă, brăduţi cu cadouri şi îngeraşi, dar şi rame foto şi vaze decorate. Evident, toate făcute manual.

Vizitatorilor le-au atras atenţia nu numai creaţiile celor două tinere, ci şi costumele lor de spiriduşi ai Moşului. „Cine sunteţi voi? De ce sunteţi îmbrăcate aşa? Moşu v-a trimis?", le-a întrebat nedumerită o fetiţă de 5 ani, Maria Lupescu, venită la târg cu mama ei.

Idee din Anglia

Bianca Riţ şi Daiana Dociu sunt amândouă din Cluj, au 20 de ani, sunt studente în anul II şi, din februarie anul trecut, au un magazin online (http://owlipop.com), unde îşi vând creaţiile şi primesc comenzi. Logo-ul magazinului lor e o bufniţă, dar care n-are nicio legătură cu surata ei vedetă din filmele cu Harry Potter, ci doar cu dorinţa fetelor de a pune pe pânză tot ce le trece prin minte.

Ele vând şi într-un magazin din Sibiu, dar şi la diverse târguri precum „Târguţu' Vintage" din Cluj. Au şi o pagină pe facebook. Ele zic că nu merg în pierdere, îşi scot investiţiile în materiale şi rămân şi cu bani de buzunar.

Daiana Dociu studiază la Facultatea de Litere şi are în familie un tată designer, iar Bianca Riţ e studentă la două facultăţi: Comunicare şi Relaţii Publice, respectiv Geografie şi Turism. Sunt prietene de mult timp şi au urmat împreună cursurile Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda" din Cluj. Bianca vrea să devină designer, să facă haine pentru clujeni, iar Daiana vrea să continue cu mica afacere cu produse handmade.

Ideea de a face pernuţe de decor cu diferite forme le-a venit după ce au dat o tură pe site-urile de handmade din Anglia. „Acolo sunt foarte multe modele de perne. Cele în formă de bufniţă sunt foarte scumpe. Costă 80 sau 100 de lei. La noi, pernuţele sunt 30-35 de lei", spune Bianca Riţ.

„Am vrut să facem ceva cu ce am învăţat la Şcoala Populară de Artă", adaugă Daiana Dociu.

Pernele-bufniţe „zboară" spre Austria

Pernele le fac din pânză, bumbac şi piele întoarsă. În interior pun vatelină. Materialele şi le procură din magazine de textile. „Cam într-o jumătate de oră facem o perniţă", zice Daiana.

Tatăl ei este designer, iar părinţii ei au un magazin de artizanat în staţiunea austriacă Mallnitz, situată la intrarea în Parcul Naţional „Hohe Tauern", unde se află cel mai înalt vârf muntos din Austria şi cel mai lung gheţar. „Vom duce pernuţe şi în Austria, la Mallnitz. Părinţii mei au un magazin acolo. Să sperăm că vor avea priză la turişti", mărturiseşte Daiana Dociu.

Târgul cadourilor de iarnă

Târgul cadourilor de iarnă îi aşteaptă, la Expo Transilvania, pe clujeni zilnic, între orele 12.00 şi 20.00, până duminica viitoare, 11 decembrie.

Sunt circa 120 de comercianţi care vând de la haine, încălţăminte, dulciuri eco, produse de artizanat până la articole exotice precum genţi din piele de cămilă şi pantaloni Ali-baba, aduse din India.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite