Permise ungureşti pentru analfabeţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Circa o sută de rude şi cunoscuţi i-au însoţit pe cei 17 suspecţi la Tribunal
Circa o sută de rude şi cunoscuţi i-au însoţit pe cei 17 suspecţi la Tribunal

Tribunalul Cluj a eliberat marţi seara mandat de arest preventiv, pentru 29 de zile, pe numele a 17 suspecţi care ar fi obţinut permise de conducere în mod fraudulos. Metoda era simplă: translatorul indica răspunsurile corecte pentru candidaţii analfabeţi.

Dintre aceştia, Radu Budai şi Varga Janos sunt cercetaţi de către procurorii DNA pentru trafic de influenţă în formă continuată, iar Mircea Călin Perţe şi Cristian Viorel Colompar pentru complicitate la trafic de influenţă.
Nemeti Adrian, Roha Ioan, Roja Ioan JR, Lakotos Ioan, Haraga Liviu, Covaciu Viorel, Varga Alexandru, Lăcătuş Gheorghe, Iancău Florin, Ciurar Traian, Maghiar Paul Claudiu Sebastian, Rostaş Vălean, Budai Tiberiu Emil sunt cercetaţi pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă.

2-3.000 de euro , permisul

Procurorii i-au acuzat pe Radu Budai şi Janos Varga că ar fi primit şi pretins de la mai multe persoane, majoritatea analfabeţi, sume de 2-3.000 de euro de persoană, pentrun a le înlesni obţinerea în mod fraudulor de permise auto în Ungaria. Aceştia au întocmit fictiv, prin intermediul unor cetăţeni maghiari documentaţia necesară pentru înscrierea la examen, în vederea obţinerii permisului, inclusiv acte carte să ateste că lucrează şi locuiesc în Ungaria.

Ajutorul se manifesta astfel: la proba teoretică, candidaţii erau ajutaţi de translator, care le indica răspunsurile corecte. La proba practică, românii erau ajutaţi de instructori auto, cetăţeni maghiari, aflaţi în autoturism.

În total, Budai şi Varga ar fi primit peste 30.000 de euro, din care o parte au fost plătiţi cetăţenilor maghiari, care întocmeau actele pentru obţinerea permisului. Colompar Cristian şi Perţe Mircea îi transportau pe clienţi în Ungaria, activitate pentu care percepeau câte 200- 250 lei de persoană.
Cazul este instrumentat de procurorii DNA, în cooperare cu Direcţia Anticorupţie din MAI şi Jandarmerie. Pentru instrumentarea cauzei, au fost desfăşurate activităţi inclusiv pe teritoriul Ungariei. Procurorii au întocmit dosare de urmărire penală şi faţă de alte persoane în acelaşi dosar.


Citiţi mai multe în Adevărul de mâine

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite