Penitenciarul din Cluj, mutat în altă parte, să facă loc Curţii de Apel, după ce clădirea a fost renovată cu 1,5 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii din Penitenciarul Gherla se plâng că Autoritatea Naţională a Penitenciarelor (ANP) le-a cerut să mute în altă parte Secţia exterioară a Penitenciarului Gherla, care funcţionează în Cluj-Napoca. Motivul? Curtea de Apel Cluj a cerut ministrului justiţiei mai multe spaţii pentru desfăşurarea activităţii.

Sindicaliştii reclamă, însă faptul, că în clădirea în care acum funcţionează singurul peniteciar de femei din Transilvania, la care se adaugă arestaţii, ANP a investit, de-a lungul timpului, importante sume de bani pentru amenajare şi renovare. Este vorba despre clădirea Secţiei exterioare a Penitenciarului Gherla, cea care este lipită de clădirea Palatului de Justiţie. De altfel, cele două clădiri comunică între ele, printr-o serie de coridoare, folosite acum pentru transportul în siguranţă a persoanelor aflate în arest până la sălile de judecată şi înapoi în arest.

“Am primit telefoane de la ANP să identificăm soluţii să ne mutăm de acolo. Sunt mii de metri pătraţi acolo renovaţi şi amenajaţi pentru deţinuţi, clădirea are parter, două etaje şi două curţi interioare. Pentru noi, e facilă prezentarea la instanţă  acum, pentru că intrăm cu camionul cu deţinuţi direct în curte. Imaginaţi-vă cât de greu ar fi să facem accesul direct din stradă. Dacă ştiau că-i schimbă destinaţia, de ce ne-au lăsat s-o renovăm?”, se întreabă  Călin Rotar, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor din Penitenciarul Gherla.

Potrivit conducerii Penitenciarului Gherla, în opt ani, ANP a investit 1,5 milioane de lei în renovarea Secţiei exterioare a Penitenciarului. “Vă comunicăm că în perioada anilor 2000-2008 au fost realizate lucrări de reamenajare şi reabilitare a spaţiilor de detenţie în vederea asigurării condiţiilor de cazare a persoanelor private de libertate, în valoare de 1.502.011,36 lei”, precizează într-un comunicat  Dan Donciu, responsabil cu informarea publică a Penitenciarului Gherla.

În ceea ce priveşte eventualul beneficiar al spaţiilor penitenciarului, reprezentanţii Curţii de Apel Cluj recunosc că au cerut la minister alocarea spaţiilor penitenciarului. „În cursul anului 2010 conducerea Curţii de Apel Cluj, precum şi conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, au adresat domnului Cătălin Predoiu, Ministrul Justiţiei, o scrisoare comună prin care i-au adus la cunoştinţă că instanţele şi parchetele care îşi au sediul în Palatul de Justiţie din Cluj-Napoca nu dispun de spaţii suficiente desfăşurării activităţilor profesionale, dificultăţile actuale urmând a fi amplificate prin preconizata intrare în vigoare, în viitorul apropiat, a noilor coduri (Codul civil, Codul penal, Codul de procedură civilă, Codul de procedură penală).  În aceste circumstanţe şi din perspectiva unor asemenea exigenţe, una dintre soluţiile care ar putea fi avute în vedere şi care a fost transmisă Ministerului Justiţiei, este reprezentată de redobândirea de către instanţele clujene a părţii din clădirea Palatului de Justiţie care este în prezent folosită de către Penitenciarul Gherla, rămînând însă ca autorităţile centrale abilitate să îi ofere Penitenciarului un alt imobil în care acesta să îşi desfăşoare activităţile specifice”, menţionează judecătorul Claudia Ilieş, şefa Biroului de Informare şi Relaţii Publice al Curţii de Apel Cluj.

Adevărul de Seară a cerut o poziţie oficială şi din partea Ministerului Justiţiei, însă până la această oră ea nu a fost oferită.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite