Pedeapsă în licee: treci la bibliotecă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceele şi colegiile din Cluj au înlocuit amenzile date elevilor indisciplinaţi cu pedepse. Dacă sunt prinşi fumând, dacă trag chiulul de la ore sau pentru abateri mai grave, liceenii clujeni pot fi puşi la muncă în folosul comunităţii şcolare, fac referate sau sunt trimişi… la bibliotecă.

Liceele clujene au renunţat demult la aplicarea de amenzi în bani pentru diferite abateri ale elevilor. „Nu avem nicio bază legală să le dăm amenzi, aşa că le-am transformat în muncă în folosul şcolii”, spune directorul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară „Raluca Ripan” din Cluj, Maria Bena. „Pe mine m-au prins fumând şi mi-au dat să fac 20 de ore în folosul comunităţii. Dar încă nu le-am făcut. Poate uită de ele”, spune Lavinia Raluca M., elevă în clasa a XI-a B, la acest colegiu. De altfel, şcoala are şi un caiet, care stă la portarul instituţiei, în care sunt trecuţi elevii fumători, atunci când sunt prinşi asupra faptului. „Mi se pare cam mult 20 de ore de muncă la curăţenie şi întreţinere, în curtea şcolii”, mai spune Lavinia despre pedepsele practicate în şcoala ei.

Absenţe pedepsite cu lectură

La Colegiul Tehnic de Transporturi din Cluj-Napoca, profesorii au găsit alte metode de a-i pedepsi pe elevi, menite să înlocuiască amenzile. De exemplu, un elev care are peste 30 de absenţe nemotivate, poate fi pedespit, potrivit regulamentului intern, prin trimiterea la bibiliotecă. „E un fel de detenţie, după sistemul american. Elevul respectiv este obligat să stea acolo câteva ore, timp în care citeşte şi îşi copiază în caiet lecţiile de la care a lipsit”, spune Dorina Ancău, directorul Colegiului de Transporturi. „La unii prinde mai bine pedeapsa cu biblioteca, la alţii cea cu vopsitul copacilor din curte sau curăţenia. La alţii nici-nici”, spune Elena Giurgiu, director adjuct al Colegiului de Transporturi.
Deşi, potrivit conducerii şcolii, până acum au fost pedepsiţi 20-30 de elevi prin trimiterea la bibliotecă, cei vizaţi de aceste pedepse spun că, de fapt, acestea nu se prea aplică. „Ştiu eu un coleg care are şi 150 de absenţe. Încă nu a fost pedepsit”, spune Laurenţiu Miron, elev în clasa a XI-a A la Colegiul de Transporturi din Cluj.

Pedepse-sperietoare

„Multe dintre aceste măsuri sunt mai mult menite să îi sperie pe elevi, ca să fie disciplinaţi. Nu neapărat se aplică cu stricteţe”, recunoaşte Octavia Oltean, directorul Colegiului Tehnic Energetic din Cluj. La această şcoală, pedepsele încep de la observaţia individuală şi merg mai departe la mustrare scrisă. Apoi, la fapte mai grave şi repetate, se poate merge până la eliminarea de la cursuri două-trei zile, mutare disciplinară într-o altă clasă sau chiar exmatriculare.  „La noi în judeţ, până acum nu am avut situaţii de violenţă în şcoli. Chiar pe această componentă, la noi se defăşoară de doi-trei ani un program anti-violenţă care, se pare, dă rezultate”, declară Horia Corcheş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite