UPDATE:"Au ieşit morţii" de la Ţaga, asasinaţi de Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căutările voluntarilor Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (CICCR) au avut succes. Ieri după amiază ei au găsit trupruile celor doi luptători anticomunişti Ioniţă Măhălean şi Ioan Moldovan, în satul Sântejude-Vale, comuna Ţaga.

UPDATE: "Au ieşit morţii", a declarat istoricul Gheorghe Petrov, după ce au fost găsite rămăşiţele pământeşti ale celor doi. "Au fost îngropaţi cu capul spre vest şi picioarele spre răsărit. Măcăr atât s-a respectat din tradiţie, că au fost îngropaţi de rudelele lor, dacă tot nu au avut parte de slujba creştinească", mai spune Gheorghe Petrov. Potrivit acestuia, cei doi bărbaţi au fost îngropaţi unul lângă celălalt, Moldovan în poziţie orizontală, cu mâinile şi picioarele drepte, iar Măhălean avea piciorul stâng îndoit spre exterior. "Ştim care a fost Moldovan şi care Măhălean după mărturiile localnicilor, care a fost îngropat spre sat şi care spre pădure", mai declară arheologul. Rămăşiţele pământeşti sunt scoase din groapă şi vor vor fi duse la Institutul de Medicină Legală. La faţa locului se află atât jandarmi, cât şi procurori militari care se ocupă de caz.

O mână de oameni, conduşi de istoricul Marius Oprea şi arheologul Gheorghe Petrov, muncesc pentru a-i dezgropa pe cei doi bărbaţi. Au găsit relativ uşor locul, cu ajutorul mărturiilor localnicilor. „Am folosit şi noi, trei surse, ca ziariştii, care au şi corespuns realităţii”, spune Marius Oprea. În locul în care au început să sape groapa, în căutarea cadvrelor celor doi, voluntarii CICCR, ajutaţi şi de localnici au găsit mai multe pietre, de diferite dimensiuni. „Mai mult ca sigur au fost puse aici ca să marcheze locul, în loc de cruce. Unul dintre pietroaie este şi afumat la bază, semn că aici au fost aprinse lumânări”, mai spune istoricul Oprea. „Cred că vom găsi repede rămăşiţele lor, pentru că este locul corect. Le vom duce la Medicină Legală, pentru identificare”, a declarat Gheorghe Petrov.

Cu tabloul la mormânt

Printre cei care dau o mână de ajutor la deshumare se află şi Petru Feur, nepotul de soră lui Ioan Moldovan, una dintre cele două victime. Cu lacrimi în ochi, vizibil emoţionat de momentul la care participă, bărbatul spune că îşi mai auce aminte de unchiul său doar din poveşti. Săpăturile au loc şi sub ochii fiicei şi nepoatei celuilalt bărbat împuşcat de comunişti, Ioniţa Măhălean. Terezia Birta, de meserie învăţătoare, avea 20 de ani când a aflat că după tatăl ei au venit securiştii. „A fugit de ei şi a stat ascuns 4-5 luni, înainte să-l prindă”, povesteşte femeia. Până să fie capturat şi împuşcat în picior şi în burtă, şi lăsat să se chinuie o noapte, şi familia lui Măhălean a avut de suferit. „Veneau securiştii şi puneau laterna în geam să vadă dacă nu s-o întors acasă. Ne-au bătut şi pe mine, şi pe mama şi pe sora mea”, povesteşte cu lacrimi în ochi Terezia. A adus de la Cluj, unde locuieşte acum, un tablou cu chipul tatălui său. „Este printre puţinele care s-au păstrat, fiincă securitatea ne-a scos totul din casă şi au ars multe obiecte. Poza asta a rămas într-un buzunar”, mai spune femeia.
 
Au luptat împotriva comunismului
Cele două victime, Ioniţă Măhălean şi Ioan Moldovan au făcut parte dintr-o organizaţie anticomunistă cunoscută sub denumirea de Partizanii Regelui Mihai. Organizaţia s-a constituit la Cluj în cursul anului 1948 şi mai este cunoscută şi sub numele de Partizanii Majestăţii Sale Regele Mihai I sau Armata Albă, ori, după unele surse, Garda Albă. Organizaţia s-a extins în localităţile urbane din apropierea Clujului, de la Turda şi până la Gherla, având peste 200 de aderenţi în zona rurală din jurul acestor oraşe.

După mărturiile unor persoane din Sântejude-Vale, Ioniţă Măhălean şi Ioan Moldovan, după ce au fost capturaţi au fost apoi duşi până la marginea pădurii de pe dealul Ucişor, unde, în 5 octombrie 1949 au fost executaţi prin împuşcare. Cadavrele au fost îngropate a doua zi, chiar pe locul execuţiei, într-o groapă comună pe care au săpat-o rudele victimelor, aduse forţat pentru acest lucru de către securişti. Victimele au fost depuse în groapă fără sicriu, peste cadavre fiind pusă doar o pătură peste care s-a aruncat pământ.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite