Pe bicicletă, cu harta în buzunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amatorii de excursii cu bicicleta au, de astăzi, posibilitatea de a consulta o hartă cu 100 de trasee din judeţul Cluj. Harta cicloturistică parţială a judeţului a fost lansată de autor, dar şi de aministratorul editurii austriece care a fost de acord să o tipărească.

„Nu e o hartă doar pentru cei cu spirit de aventură. E foarte actuală, exactă, practic un ghid turistic sub formă de hartă”, spune Radu Mititeanu, preşedintele Clubului de Cicloturism Napoca (CCN), cel care a realizat şi verificat în teren traseele curpinse în hartă.
Aceasta cuprinde, geografic, mai mult de jumătate din judeţul Cluj. „Nu ne-am extins mai mult pentru că traseele sunt concepute pentru ture de câte o zi, de 80-100 de kilometri pe asfalt şi 40-50 de kilometri pentru mountain bike”, mai spune Radu Mititean, cel care a realizat textele şi fotografiile cuprinse în hartă.

Potrivit acestuia, a fost nevoie de 1.000 de zile de muncă, desfăşurate în ultimii doi ani. Punctele turistice au fost verificate în teren cu GPS-ul, iar harta cuprinde trasee uşoare, medii sau grele, pe care bicicliştii le pot alege în funcţie de experienţa sau spiritul de aventură pe care le au.
De asemenea, sunt marcate şi obiective turistice din judeţ. Potrivit autorului, traseele se pot combina între ele, iar unele pot fi folosite iarna şi pentru schiul de tură. Sunt 10 puncte de plecare în cele 100 de trasee, toate la periferia Clujului. „Nu vrem să fie doar o experienţă sportivă, pentru muşchi, ci şi una turistică şi culturală”, a mai spus autorul hărţii. Aceasta a fost tipărită de editura austriacă Schubert & Franzke în 5.000 de exemplare, pentru început.

Harta va putea fi cumpărată din librării, cu 19,5 lei bucata. „De 10 ani bat pe la uşile editurilor să le conving de necesitatea unei astfel de hărţi. Această editură austriacă este lider de piaţă în acest domeniu”, declară Radu Mititean.
„Informaţiile de despre obiectivele turistice şi despre trasee sunt în limba română şi în engleză. Vrem să actualizăm aceste informaţii o dată la doi ani”, a declarat la lansarea hărţii Josef Scheibenreif, administrator al editurii Schubert & Franzke.
O parte din tiraj va fi cumpărat de Consiliul Judeţean Cluj, care va distrubui hărţile prin intermediul centrelor de informare pe care intenţionează să le deschidă în judeţ.

Harta, în cifre
- 100 de trasee marcate infividual, cu informaţii utile
- între 300 şi 1500 de metri diferenţa de nivel între punctele de plecare şi destinaţie
- 84.000 de metri de urcuş însumat pe toate traseele
- 4.900 km de trasee, din care unele se suprapun

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite