Patronul CFR, Arpad Paszkany,acuzat de distrugerea Parcului Feroviarilor: „Renunţ la parc. Să facă ce vor cu el“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arpad Paszkany
Arpad Paszkany

O petiţie online semnată de mai multe personalităţi ale societăţii civile aduce mai multe critici la adresa modului în care clubul patronat de omul de afaceri a administrat Parcul Feroviarilor. În replică, Paszkany a arătat că nu are nevoie de parc, acesta reprezentând o cheltuială în plus, şi că îi lasă pe protestatari să se ocupe de acesta.

Mai multe personalităţi clujene au semnat o scrisoarea deschisă a societății civile.
„Semnatarii prezentei scrisori deschise cerem respectarea întocmai a cadrului legal și consultarea societății civile în deciziile privind soarta Parcului Feroviarilor. Cu toate că parcul - inclusiv conform noului Plan Urbanistic General - este un spațiu public cu acces general și gratuit, și cu toate că este inclus în "Ansamblul urban, centru istoric al orașului Cluj", în primăvara anului 2011 clubul de fotbal CFR Cluj a întreprins o serie de tăieri ilegale de copaci și construcții fără avize rezultând în terenuri de fotbal cu gazon artificial în mijocul parcului. În urma zecilor de sesizări, clubul a fost sancționat în repetate rânduri de către autoritățile publice, ilegalitățile fiind consemnate inclusiv de Comisia Zonală a Monumentelor, Primăria Cluj și Inspectoratul Teritorial în Construcții la vizitele lor pe teren. În urma acestor evenimente, reprezentanții clubului, care au declarat că vor transforma zona într-o bază sportivă, au anunțat păstrarea caracterului de zonă verde, cu acces general. Dincolo de ilegalitățile constatate, această promisiune nu a fost respectată. Zone din parc rămân și azi cu acces îngrădit, așa cum e lacătul de pe poarta terenului de fotbal amenajat ilegal de club și care potrivit declarațiilor portarilor din parc și antrenorilor clubului este deschis doar pentru sportivii CFR“, se arată în petiţie. 

Petenţii vor dezbatere publică
Petenţii solicită „nu doar respectarea întocmai a cadrului legal - și care include, fără drept de apel, și demolarea construcțiilor ilegale (Art 9, alineatul 4 din Legea 24/2007) - ci și o serie de dezbateri publice cu privire la planurile de amenajare ale parcului, și garantarea accesului gratuit în toate zonele parcului, începând cu publicarea prealabilă și în detaliu a planurilor de reconfigurare a zonei, așa cum au promis în spațiul mediatic reprezentanți ai municipalității și ai clubului, prin vocea fostului primar interimar, Radu Moisin, și a președintelui CFR, Iuliu Mureșan. Considerăm că este datoria și responsabilitatea municipalității să acorde o atenție maximă soartei acestui spațiu public al Clujului, și cerem ca autoritățile locale să organizeze o serie de întâlniri la care să participe reprezentanți ai autorităților și ai clubului, cetățeni și specialiști începând cu intervalul 23-27 iulie, la Sala de Sticlă a Consiliului Local sau în incinta Parcului Feroviarilor.“ Scrisoarea este semnată de: Adi Dohotaru (istoric), István Szakáts (manager cultural), Eugen Pănescu (arhitect), Norbert Petrovici (sociolog), Corina Bucea (manager cultural), Anca Simionca (sociolog), Irina Zincă (sociolog), Gabriel Bădescu (politolog), Iulia Hurducaș (arhitect).

Paszkany: „Renunţ la parc. Să facă ei ce vor cu el!“
Patronul clubului CFR, Arpad Paszkany, a declarat, supărat, că nu va mai investi niciun ban în parc. „De ce să mă omor ca să fac ceva, când vin alţii şi contestă. Eu nevoie nu am de acel parc. Îi invit pe ei să se implice. Să vină fiecare să planteze acolo ce-şi doreşte. Să facă dezbateri cu cine doresc ei. Pe mine nu mă mai interesează. Să facă cei care contestă, să vedem ce va ieşi. Pe urmă, peste doi ani să vedeţi ce e cu parcul. Renunţ la parc!“. Acesta a susţinut că oraşul nu a fost în stare să aibă grijă de parc timp de 25 de ani, iar acum o investiţie în acesta este criticată. „Pe perioada aceasta de criză investeşti într-un proiect care nu aduce niciun ban, ci te face să pierzi bani, şi eşti criticat. Dacă clujenii nu doresc acest proiect, să fie ca înainte. În plus, nici nu a fost iniţiativa mea, cei de la CFR, care deţin parcul, au fost somaţi de Primărie să facă ceva cu parcul, să nu-l lase în paragină. Aceştia au venit la noi şi ne-au zis:<<Hai să facem ceva cu parcul. Voi să faceţi acolo o bază sportivă şi să reabilitaţi parcul>>“, a mai spus patronul CFR.

„Am închis parcul sintetic pentru că au vrut să-i dea foc“
Omul de afaceri a mai susţinut că în contractul încheiat cu Compania de Căi Ferate erau prevăzute două terenuri: un teren artificial pe locul fostului teren de zgură şi un teren cu gazon natural. „Am decis să punem la punct parcul. Să refacem aleile, sisemul de iluminat. Să facem un loc de joacă pentru copii“, a mai precizat omul de afaceri. Întrebat în legătură cu acuzaţiile de distrugere a parcului Paszkany a arătat: „Atunci când ne-am apucat de reabilitate am scos din parc peste 60 de tone de deşeuri, de la betoane, până la ce doriţi din materiale de construcţii, de la obiecte sanitare până la orice marfă. Veneau firmele acolo să arunce deşeuri. Mă mir de ce nu au venit anul trecut protestatarii, atunci când am dat sume importante pentru igienizare“. În legătură cu acuzaţia că nu este permis accesul publicului la terenul de fotbal amenajat aici Paszkany a susţinut: „A trebuit să închidem terenul sintetic pentru că au încercat să-i dea foc, o investiţie de 100 şi ceva de mii de euro. Este singura suprafaţă închisă. În rest, publicul are acces deşi nu este un parc public. Este un parc destinat angajaţilor CFR şi sindicatelor. Eu am permis accesul oricui acolo.“ 

Acuzaţii susţinute cu Google Earth
Astăzi doi dintre semnatarii petiţiei au făcut o serie de precizări şi au lansat un proiect.
István Szakáts, preşedintele Asociaţiei Alt Art, a prezentat mai multe imagini care reprezintă Parcul Feroviarilor înainte şi după luna martie 2011, când Primăria Cluj-Napoca a sesizat Garda de Mediu în legătură cu faptul că mai mulţi copaci din parc au fost doborâţi la pământ. Garda de Mediu a ajuns la următoarea concluzie: „În urma controlului efectuat în data de 15.03.2011, s-a constatat prezenţa unor arbori prabuşiţi la sol, cu rădăcinile intacte. Din declaraţiile îngrijitorilor parcului, acest eveniment s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile". În ciuda acestui răspuns, Szakáts susţine că imaginile de pe Google Earth arată că este ciudat cum „furtuna a doborât tocmai acele zone în care, conform planului clublui, urmau să se realizeze terenurile de fotbal“. În concluzie, Szakats a susţinut că a fost distrusă vegetaţia parcului în proporţie de 38%, adică 112 de plante: arbori, arbuşti şi tufişuri. Preşedintele Alt Art a mai arătat că Garda de Mediu din Bucureşti a făcut un control la parc în urma căruia a amendat clubul pentru că s-au găsit mai mulţi copaci tăiaţi.




 Aşa arăta Parcul Feroviarilor în luna august 2010, conform Google Earth

Parcul Feroviarilor
Parcul Feroviarilor

 Aşa arată Parcul Feroviarilor în luna iulie 2012, conform Google Earth

Defrisari parcul feroviarilor

Vegetaţia distrusă, conform graficului făcut de István Szakáts

Arhitectul Vasile Mitrea: „Nu putem condamna clubul“
Arhitectul Vasile Mitrea, fost şef al Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Transilvania, a susţinut: „Primăria era obligată să stabilească dacă Parcul Feroviarilor trebuie să aibă o anumită funcţie. Dacă nu s-a făcut, nu putem condamna CFR-ul.“ Acesta a mai arătat că totuşi societatea civilă şi Primăria trebuie să aibă iniţiative pentru a nu permite clublui „să facă ce vrea cu parcul, întrucât acesta face parte din sistemul de spaţii verzi, fiind o zonă protejată, deci trebuie conservată“.

Debatere între club şi clujeni
Principala cerere a petiţionarilor este organizarea unei dezbateri publice în legătură cu  ce urmrează să se întâmple în Parcul Feroviarilor. „Propunem un proiect de revitalizare urbană a parcului. Cerem implicarea cetăţenilor în decizia privind parcul. Contestăm legalitatea acţiunilor întreprinse de clubul CFR. Societatea civilă trebuie să aibă un cuvânt de spus în legătură cu ceea ce se întâmplă acolo“, a susţinut Istvan Szakats. Proiectul realizat de Alt Art care va fi depus la Primăria Cluj-Napoca şi trimis clublui CFR presupune folosirea parcului pentru anumite iniţiative precum: organizarea unor festivaluri, proiecţii de film, diferite expoziţii.
„Parcul Feroviarilor este al tuturor cetăţenilor, nu numai al CFR. La nivel declarativ, toţi clujenii au dreptul să îl folosească, dar realitatea este alta. Am văzut că este lacăt pe terenul de fotbal amenajat acolo. Acele amenajări trebuie să intre în legalitate. Cerem în urma unor dezbateri, la care să contribuie şi clujenii să se ajungă la un plan de amenajare. CFR acceptă dezbaterile la nivel declarativ, însă acestea nu au avut loc niciodată“, a susţinut Adrian Dohotaru, un alt semnatar al petiţiei. Săptămâna viitoare se va lansa un site, unde fiecare clujean va putea să-şi spună părerea în legătură cu parcul.

Contractul de asociere pentru parc  - 64.000 de euro pe an
Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca, situat nu departe de zona centrală a oraşului, va fi administrat în următorii 25 de ani de clubul de fotbal CFR Cluj. Parcul Feroviarilor se întinde pe 5,3 hectare iat preţul anual pe care Paszkany îl va plăti pentru el este de 64.000 de euro. Contractul de asociere dintre Compania Naţională de Căi Ferate „CFR“ S.A. - Sucursala Regionala CF Cluj şi Societatea Comercială S.F.C.„CFR 1907” S.A. Cluj a fost semnat în 2006, însă predarea terenului de 53.457 de metri pătraţi a fost făcută abia în iunie 2010. Potrivit contractului de asociere, Paszkany va plăti, lunar, circa 5.400 de euro, în următorii 25 de ani, adică aproximativ 64.000 de euro pe an. În schimb, el promite că va investi aici 1,5-2 milioane de euro, în amenajarea unei baze sportive. Aceasta va include două terenuri mari, cu gazon, de circa un hectar, două mai mici, de dimensiuni de 35x55 metri, şi alte două terenuri sintetice. Aici îşi vor desfăşura antrenamentele echipele de juniori şi tineret ale clubului. Pe lângă terenuri, va fi amenajat şi un parc de joacă, unde accesul publicului va fi liber, la fel ca şi accesul în parcul propriu-zis. Potrivit finanţatorului CFR Cluj, când terenurile nu vor fi folosite pentru antrenamentele echipelor de juniori şi tineret, acestea vor fi închiriate amatorilor de fotbal. Paszkany a precizat însă că nu va face profit din baza sportivă.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite