Patriarhul Daniel despre viitorul mitropolit al Clujului: „În 90% dintre cazuri s-a confirmat ce s-a dorit pe plan local”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patriarhul Daniel a făcut un apel la finalul Sinodul Mitropolitan ce a avut loc azi să nu se dea crezare scenariilor cu privire la viitorul mitropolit sau la desfiinţarea Mitropoliei Clujului.

Înalţii ierarhi ai Ardealului de nord au evaluat în cadrul sinodului de azi felul în care a fost organizată ceremonia de înhumare a mitropolitului Bartolomeu, artătându-se satisfăcuţi de aceast lucru. La finalul întâlnirii, Patriarhul Daniel a lăsat să se înţeleagă că Sfântul Sinod va accepta decizia care se va lua pe plan local, în cadrul Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, cu privire la alegerea noului mitropolit.

"În 90% dintre cazuri s-a confirmat ce s-a dorit pe plan local. Nu se dă ordin de la Bucureşti. Este foarte practică această nouă modalitate de a se alege episcopii, pentru că nu se dă ordin de la Bucureşti cine să fie, ci aici se consultă oamenii pentru că ei lucrează mai mult în Sinodul Mitropolitan şi în eparhie cu viitorul mitropolit", a declarat Patriarhul Daniel. Acesta a precizat că după cele 40 de zile de doliu pe plan local vor fi consultaţi clericii şi credincioşii cu privire la alegerea viitorului mitropolit.

Apel la clerici, credincioşi şi presă

Atât Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, cât şi PF Daniel, patriarhul BOR, au făcut un apel la respectarea doliului de 40 de zile de după înmormântarea IPS Bartolomeu şi să nu se dea crezare zvonurilor privind o posibilă desfiinţare a Mitropoliei.

"Sinodul Mitropolitan şi PF Daniel doresc ca în aceste 40 de zile de doliu să fie o atmosferă demnă, liniştită şi calmă. Ierarhii din Mitropolia Clujului fac un apel la ceilalţi ierarhi din Sfântul Sinod, către clerici şi credincioşi şi presă, ca în această perioadă să nu se lanseze în formularea de scenarii privind succesiunea la scaunul de mitropolit al Clujului şi nici să dea crezare unor zvonuri alarmiste privind o posibilă desfiinţare a Mitropoliei", a declarat Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Potrivit acestuia, ierarhii din Sinodul Mitropolitan au subliniat că între cele două mitropolii din Transilvania "trebuie să existe o atmosferă de unitate, comuniune şi colaborare în problemele esenţiale, bisericeşti ale zonei pe care cele două mitropolii le păstoresc, iar nu confruntare şi dezbinare, lucruri nedorite în biserică şi care dăunează bisericii", instituţie considerată un factor de echilibru şi care trebuie să cultive pacea şi liniştea.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite