Paszkany plăteşte 5.000 de euro chirie pentru ţigani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci familii de romi, cu domiciliul în Aşchileu, s-au instalat în urmă cu o săptămână, în Parcul Feroviarilor. Noii „locatari” au împrăştiat în parc gunoaie şi PET-uri, după ce acesta a fost igienizat cu banii patronului CFR, ce va construi aici o bază sportivă.

Parcul Feroviarilor este departe de a fi o bază sportivă performantă, cum intenţionează să îl transforme afaceristul Arpad Paszkany.
Deocamdată, bălăriile împânzesc cele cinci hectare de teren, nefolosit de ani buni. De o săptămână, aici şi-au găsit casă câteva familii de ţigani. Câteva corturi din nailon se zăresc după tufe, în timp ce trei puradei se joacă în mocirla apoasă adunată în fântâna din mijlocul parcului. Femei cu haine jerpelite trebăluiesc în jurul corturilor, în timp ce bărbaţii lor au ieşit la o ţigară.

Nestingheriţi, ţiganii au ocupat o bună parte din parc, împrăştiindu-şi lucrurile în iarba netăiată. Povestesc că s-au mutat aici de la Gară, întrucât este un loc mai bun de stat. Se ocupă cu strânsul fierului şi a hârtiei, şi au domiciliu în Aşchileu.

„Am fost şi la Pata Rât, da îs prea mulţi acolo. Merem prin Mărăşti pe la gunoaie, pe unde mai aruncă oamenii”, spune Lucreţia Iancu, una dintre femei. La câţiva paşi mai încolo, o alta spală câteva haine într-un lighean de plastic. „Aducem apă de la piaţă (Piaţa Abator, n.r.) şi ne spălăm aici, cum putem”, spune ţiganca, cu glas răguşit.

Un tânăr spune că ştie a cui e parcul. „E a lui Paszkany şi a lui Mureşan. Vor să facă aici ceva terenuri. Încă nu au fost la noi. Dacă vin, ne ţâpă de aici şi gata”, spune tânărul, ce încă moţăie în cortul imporovizat.

Amenzi de sute de milioane

Mare parte dintre ţiganii ce s-au instalat în Parcul Feroviarilor au domiciliu în Aşchileu. Primarul de aici, Ioan Porumb, spune că amenzile pe numele romilor curg la Primărie săptămânal. „Am adunat aproape 100 de milioane de la ei, până acum. Sunt vagoane de amenzi”, spune edilul. Acestea sunt aplicate pentru diferite infracţiuni, de la prostituţie la consum de băuturi alcoolice sau furt.

Poliţiştii Secţiei II i-au amendat pe romi ultima dată săptămânma trecută, în Parcul Feroviarilor. „Poliţiştii au legitimat 15 persoane, iar 11 dintre ei au fost sancţionaţi pentru că nu aveau acte de identitate. De asemenea, două persoane au fost amendate pentru tulburarea liniştii publice, pe fondul consumului de alcool”, a declarat Adnana Ilieş, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj.

Bază sportivă, la anul

Ţiganii au fost somaţi de către poliţişti să părăsească parcul, însă nu au făcut-o. Deocamdată, chiria lor este plătită de către omul de afaceri Arpad Paszkany, care a concesionat terenul de 5,3 hectare contra sumei de 5.400 de euro lunar. Paszkany intenţionează să construiască aici o bază sportivă performantă, cu două terenuri mari, cu gazon, de circa un hectar, două mai mici, de dimensiuni de 35x55 metri, şi alte două terenuri sintetice. Aici îşi vor desfăşura antrenamentele echipele de juniori şi tineret ale clubului CFR Cluj. Potrivit lui Paszkany, lucrările vor fi gata în cursul anului viitor. Omul de afaceri a declarat pentru „Adevărul“ că va investi 1,5-2 milioane de euro în viitorul complex sportiv.



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite