Paszkany, achitat în dosarul „Gazeta II”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arpad Paszkany se poate gândi linştit la fotbal
Arpad Paszkany se poate gândi linştit la fotbal

Finanţatorul CFR Cluj, omul de afaceri Arpad Paszkany, a fost achitat astăzi de Tribunalul Cluj în dosarul „Gazeta II”. El a fost găsit nevinovat pentru ambele infracţiuni de care era acuzat.

Omul de afaceri fusese trimis în judecată, în urma unei plângeri făcute de Iulian Dascălu, proprietarul Iulis Mall. Procurorii l-au acuzat pe Paszkany de şantaj asupra lui Dascălu şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, respectiv conducerea trustului de presă „Gazeta”, prin care s-ar  fi desfăşurat şantajul. Tribunalul Cluj a hotărât astăzi la amiază, că Paszkany nu este vinovat de niciuna dintre cele două infracţiuni.Judecătorul Ariana Ilieş a respins atât pretenţiile materiale şi morale ale lui Dascălu, în valoare de 100.000 de euro, cât şi solicitarea procurorilor de a se institui sechestru asupra averii lui Paszkany, în valaore de 400.000 de euro.

Procurorul Mircea Hrudei ne-a declarat, imediat după pronunţarea sentinţei, că DIICOT va introduce apel la soluţia Tribunalului, în termen legal.

Procesul în care omul de afaceri Arpad Paszkany a fost acuzat de şantaj şi sprijinirea unui grup infracţional a demarat în iulie 2009. În timpul celor 10 termene de judecată au fost audiaţi inculpatul şi 26 de martori, ziarişti, avocaţi, oameni politici şi de fotbal. Reclamantul, omul de afaceri ieşean Iulian Dascălu s-a contituit parte civilă, cu suma de 100.000 de euro, dar a fost prezent o singură dată la proces, fără a fi audiat.

Potrivit procurorilor DIICOT, Paszkany ar fi sprijinit grupul de firme ale ziaristului Liviu Man, în perioada 2003-2004, să susţină o camanie de presă îndreptată împotriva omului de afaceri ieşean iulian Dascălu. Procurorii au mai susţinut că interesul campaniei era să-l determine pe Dascălu să-i cedeze lui Paszkany o bază sportivă din apropierea Casei TIneretului. În final baza sportivă a fost vândută cu suma de 250.000 de euro, fiind achitată prin servicii de publicitate. În contul bazei sportive, firma lui Dascălu, Build Corp a avut un baner pe stadionul CFR timp de un an.

Apărătorul lui Paszkany, Călin Todea a susţinut că dimpotrivă, cel şantajat ar fi fost patronul CFR. În pledoaria finală, de săptămâna trecută, Todea a susţinut că de fapt Marius Nicoară, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean l-ar fi şantajat pe Paszkany. "Dacă nu ar fi renunţat la procesul de contestare  al licitaţiei pentru construirea unui mall la Casa Tineretului, i s-ar fi pus piedici proiectelor Polus din Floreşti şi Esplanada din Bucureşti", a susţinut Todea.

Paszkany a solicitat înregistrarea concurenţilor

Majoritatea martorilor au făcut declaraţii spumoase în faţa judecătorilor. Senatorul Marius Nicoară a recunoscut că aflase rezultatul licitaţiei pentru mall-ul de la Casa TIneretului, înainte ca acesta să fie anunţat oficial. "La mine veneau consilierii şi mă informau, am avut în permanenţă uşa deschisă", a declarat Nicoară. Consilierul judeţean Ioan Petran, fostul preşedinte al comisiei de licitaţie a afirmat că l-a vizitat pe Paszkany acasă, chiar în timpul desfăşurării licitaţiei pentru construcţia unui mall. „Paszkany mi-a cerut ca licitaţia să se desfăşoare corect”, a spus Petran.

Avocatul Iordăchescu Constantin a afirmat că tranzacţia cu baza sportivă dintre Paszkany şi Dascălu a fost una corectă, dintre doi oameni de afaceri. Pentru că nu şi-a menţinut declaraţia iniţială dată procurorilor, care susţinea teza campaniei de presă şi şantajul, împotriva lui Iordăchescu a început urmărirea penală pentru mărturie mincinoasă, chiar în timpul procesului.

Jurnalistul Liviu Man, patronul grupului de publicaţii cunoscute ca şi trustul Gazeta a afirmat că a fost solicitat de Arpad Paszkany să înregistreze o discuţie a sa cu Marius Nicoară şi Iulian Dascălu. Man a spus că a refuzat să efectueze înregistrarea. Paszkany a recunoscut şi el că ar fi cerut acest lucru. "Oricum au înregistrat procurorii", a încercat să glumească Paszkany.

Editorialistul Ziua de Cluj, Octavian Hoandră a afirmat că zvonurile lansate din mediile jurnalistice nu pot fi de încredere. Jurnaliştii Victor Popa şi George Petrule au recunoscut că au participat în anul 2002 la o excursie organizată de Arpad Paszkany, la Budapesta şi Bratislava, împreună cu alţi directori şi redactori şefi din presa clujeană. Pretextul oficial a fost ca presa să vadă la faţa locului un centru comercial de tip Polus, care se pregătea pentru un amplasament lângă Cluj.

Ioan Horoba, directorul clubului de fotbal Gaz Metan Mediaş a afirmat că omul de afaceri ieşean Iulian Dascălu i-ar fi relatat că procurorii l-au convins să depună plângere împotriva lui Paszkany. Dascălu nu a confirmat însă această informaţie. Iuliu Mureşan, preşedintele clubului de fotbal CFR a susţinut că Nicoară l-a căutat cu insistenţă pe Paszkany, să-l convingă să renunţe la contestarea licitaţiei, inclusiv la o partidă de fotbal disputată de CFR la Dej. Fost medic al miliţiei clujene, Mureşan a mai afirmat că Adrian Avarvarei, unul din martorii principali ai acuzării era un specialist al dezinformării, în perioada în care a lucrat în fosta Securitate şi după revoluţie în SRI. „Chiar şi pe mine m-a acuzat că unelteam să-l debarc pe Iliescu”, a spus Mureşan.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite