Pastorii şi preoţii clujeni de diferite confesiuni au predicat pentru unitatea creştinilor la Capela Sf. Iosif

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pastorii şi preoţii clujeni au predicat pentru unitatea creştinilor
Pastorii şi preoţii clujeni au predicat pentru unitatea creştinilor

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor a debutat marţi seara la Biserica Greco Catolică Sf. Iosif din Piaţa Ciariu din Cluj, cu o rugăciune ecumenică susţinută de reprezentanţii confestiunilor din oraş.

În deschiderea procesiunii, episcopul freco- catolic Florentin Crihălmeanu a amintit tema din acest an, promovată de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi al Consiliului Ecumenic al Creştinilor, care este „Voi veţi fi martorii acestor lucruri”.


Rând pe rând, reprezentanţii confesiunilor prezenţi au făcut referiri la tema recomandată. Preotul Daniel Robu de la Biserica Romano- Catolică a arătat că acest schimb de vizite este o ocazie bună pentru cunoaştere reciprocă şi creşte speranţa unei ajungeri la unitatea deplină.


Preotul ortodox Emil Hosu a cerut ca aceste întâlniri să nu fie doar o formalitate. „Nu doar toleranţă de faţadă în văzul lumii. Să uităm schismele. Ecumenismul şi dialogul sunt o provocare pe care trebuie să o întâmpinăm împreună. Bisericile divizate trebuie să găsească limbajul comun”.


Preotul reformat Janos Gyenge a adresat şi el un apel tuturor confesiunilor, la fel ca şi luteranul Korodi Levente. „Dacă suntem pregătiţi pentru Cristos, atunci suntem pregătiţi să ne unim”, a spus Korodi.


Baptistul Liviu Raica a invocat evanghelia vagabonzilor, dând o pildă de tămăduire a unor vicioşi. Tiberiu Apolzan de la Biserica Penticostală a invocat eficienţa în mod practic a uniunii spirituale. Valentin Adămuş de la Biserica Izvorul Vieţii a cerut alungarea temerilor pentru mărturisirea credinţei.


În încheierea rugăciunii comune, episcopul Florentin a evocat martiriul preoţilor din secolul trecut. „Se puteau desprinde de comunităţi, cu o singură semnătură, fie ortodocşi, catolici sau protestanţi, dar n-au făcut-o” a mai spus Crihălmeanu.


În final toţi cei prezenţi au rostit împreună Tatăl nostru.
Săptămâna de rugăciuen pentru unitatea creştinilor se celebrează, conform tradiţiei, în săptămâna 18- 25 ianuarie în fiecare an, încă din anul 1908, la propunere anglicanului Paul Wattson.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite