Paştele ecologic se lasă aşteptat la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masa "eco" de Paşte îi costă pe clujeni aproape dublu
Masa "eco" de Paşte îi costă pe clujeni aproape dublu

Chiar dacă magazinele cu produse bio au făcut liste de aşteptare pentru ouă eco, clujenii preferă să-şi umple coşurile cu ocazia sărbătorilor pascale din hypermarketuri. Potrivit managerilor magazinelor bio, clujenii nu ar scoate mai mulţi bani pentru a avea parte de un „Paşte-bio“, dacă ar fi mai cumpătaţi şi nu ar privi sărbătoarea ca pe un festin culinar.

Clujenii care vor să aibă parte de o masă de Paşte 100% ecologică scot din buzunare cu aproape 40% mai mult faţă de suma pe care o plătesc pentru aceleaşi produse, care nu sunt bio. Potrivit managerilor magazinelor care comercializează alimente ecologice, majoritatea clujenilor şi-au umplut coşurile din hypermarketuri. „E o problemă de educaţie, nu de costuri.  Dacă lumea nu ar privi Paştele ca pe un festival culinar ar putea cu aceaşi bani să aibă parte de o masă delicioasă, consistentă şi sănătoasă. Dacă am mânca mai cumpătat, ne-am putea încadra în aceeaşi sumă”, a explicat Roxana Pencea, managerul magazinului de produse certificate ecologic, Coşul Verde.

„Bătaie“ pe ouăle eco

Aceeaşi situaţie s-a înregistrat la „Coşul Ţărănesc“, o firmă care livrează produse eco la domiciliu, unde cererea pentru asemenea produse a fost sub aşteptări. „E o chestiune de mentalitate. Nu s-a dezvoltat suficient de mult opţiunea pentru produse eco. Am avut însă cereri pentru cozonaci şi pască eco”, a declarat Stela Macarie, director la „Coşul Ţărănesc “. Cu toate acestea, o mare cerere s-a înregistrat la ouă. Clujenii care au dorit să consume de sărbători ouă roşii certificate ecologic au trebuit să se înscrie pe o listă de aşteptare. „Pentru ouă bio s-au făcut rezervări, pentru că în Ardeal există o singură firmă care produce asemenea ouă. În prima jumătate de zi am vândut 60 de cofrage”, a declarat Roxana Pencea.

160 de lei pentru un „Paşte eco“ modest

Astfel, o familie de patru persoane care vrea să aibă parte de o masă de Paşte compusă din piept de pui, jambon, carnaţi afumat, cozonac, ouă şi o sticlă de vin 100% bio va scoate din buzunare minimum 160 de lei, pe când cei care le vor cumpăra din celelalte magazine vor plăti în jur de 90 de lei.

Ramona Duminicioiu este una din clujencele care au optat pentru un „Paşte bio“. Ea îşi va răsfăţa familia cu musaca de legume, plăcinte de cartofi, o prăjitură cu mere şi ouă roşii preparate doar cu ingrediente certificate ecologic. Pentru toate acestea a plătit aproape 200 de lei. „Nu m-am uitat la bani şi nici diferenţa de preţ nu e aşa mare. Prefer să mănânc mai cumpătat, dar sănătos. Eu nu consum carne, dar vom mai avea şi drob”, declarat Ramona Duminicioiu, în vârstă de 27 de ani, de profesie jurist. Clujenii pot să-şi achizioneze produse din agricultura ecologică în cadrul Târgului Verde, deschis azi, până la ora 22.00, la intrarea în centrul comercial Iulius Mall.

                              Produs ecologic             Hypermarket
Piept pui              90 lei/kg                          16,49 lei/kg
Jambon              35 lei (kg) lei                   20 lei
Cârnaţi afumaţi 35 (kg) lei                        26 lei
Cozonac             11 lei                                6,19 lei
Prăjituri               8.5 (250 gr) lei                9,45 lei (500 gr)
Bere                    6,5lei                                 2.39 lei
1 ou                    1 lei                                    0,49 lei
Caşcaval           29 (kg) lei                          24,99 lei
Lapte                  5 (l)    lei                             4-5 lei
Roşii                  20 (kg) lei                           5,69 lei








Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite