Cluj: Paşapoartele electronice se emit din 26 octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Paşapoartele electronice se emit din 26 octombrie
Cluj: Paşapoartele electronice se emit din 26 octombrie

Începând de luni, clujenii vor putea opta pentru paşaportul simplu temporar sau pentru cel electronic, anunţă Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Cluj.

Paşaportul simplu temporar, a cărui valabilitate este de un an de zile de la data emiterii, va costa aproape 200 de lei: 64,20 de lei reprezintă taxa pentru paşaport, 32 lei taxa consulară şi 100 de lei taxa suplimentară.

Paşaportul electronic, cu valabilitate de cinci ani de la data emiterii, costă 234 de lei, taxa paşaport, plus 32 de lei taxă consulară.

„Taxele pentru eliberarea noilor documente vor putea fi achitate începând cu data de 26 octombrie numai la sediile CEC. Tot începând cu această dată, se va putea achita la sediile CEC şi taxa consulară de 22 de lei, necesară pentru eliberarea dovezilor privind adeverinţele care atestă faptul că o persoană nu are restricţii referitoare la libera circulaţie în străinătate, respectiv taxa vamală (22 lei), necesară pentru adeverinţa vamală eliberată în cazul celor restabiliţi, din străinătate în România“, se arat[ ]ntr-un comunicat al Prefecturii Cluj. 

Noile paşapoarte vor fi eliberate în termen de două ore de la depunerea documentelor, în cazul paşapoartelor simple, respectiv 20 de zile lucrătoare, pentru paşapoartele electronice.

Potrivit conducerii Direcţiei Generale de Paşapoarte, persoanele care vor călători în Statele Unite ale Americii şi Canada începând cu anul 2010 vor putea sa solicite doar eliberarea paşapoartelor electronice.

Pentru finalizarea activităţilor de verificare şi testare a noilor echipamente, vineri, 23 octombrie 2009, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea Paşapoartelor nu va avea program cu publicul.

Cip cu date personale

Elementul de noutate al paşapoartelor electropnice constă în introducerea unui cip ce include datele personale existente în fila informatizată: nume, prenume, data naşterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetăţenia. De asemenea, acesta va conţine imaginea facială şi impresiunile digitale a două degete pereche de la ambele mâini, cu excepţia minorilor cu vârsta sub şase ani şi persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă.

Faţă de paşapoartele actuale, care conţin 32 elemente de siguranţă, paşapoartele electronice vor conţine 50 elemente de siguranţă.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite