Parlamentar ungar: Etnicii maghiari vor dispărea din ţările învecinate în absenţa autonomiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un parlamentar din partea partidului FIDESZ a afirmat, marţi, la Budapesta, că etnicii maghiari vor dispărea din ţările învecinate, dacă nu va exista autonomie.

Gyorgy Csoti a declarat că, de la Tratatul de Pace de la Trianon, etnicii magiari s-au confruntat în permanenţă cu încercarea de asimilare în ţările vecine. Parlamentarul a făcut această declaraţie după sesiunea de înfiinţare a unei subcomisii parlamentare pentru autonomie.

Nici măcar mult trâmbiţatul proces de integrare euro-atlantică nu a rezolvat această problemă, ţinându-se cont de faptul că numărul maghiarilor din ţările vecine a scăzut cu aproape 300.000 din 1991, a adăugat Csoti. În Transilvania, numărul etnicilor maghiari a scăzut cu 190.000.

Preşedintele comisiei, Katalin Szili, parlamentar independent, a declarat că subcomisia va evalua diferite modele de autonomie, inclusiv din Europa. „O naţiune acţionează corect dacă susţine toate eforturile de autonomie ale etnicilor săi", a afirmat Szili, citată de MTI.

Potrivit parlamentarului independent Katalin Szili, comisia va invita toate organizaţiile implicate în aspiraţiile de autonomie pentru consultări.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite