Parcul Central şi cazinoul, refăcute după planurile din secolul XIX

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără dale de ciment, cu mai multe lampadare pentru iluminatul public, şi cu podeţe refăcute. Aşa va arăta Parcul „Simion Bărnuţiu“, după ce va fi renovat

Proiectul prevede şi reabilitarea clădirii cazinoului din parc. Municipalitatea aşteaptă, în mai, avizul de la UE, pentru a demara licitaţia pentru execuţia lucrărilor. 

Primăria Cluj-Napoca a eliberat, zilele trecute, certificatul de urbanism pentru proiectul de reabilitare a Parcului Central şi a pregătit documentele pentru autorizaţia de construire. „Nu mai rămâne decât să vină banii europeni, probabil vom primi avizul după luna mai”, a precizat primarul Sorin Apostu. Din cele 8 milioane de euro, cât costă proiectul, municipalitatea va asigura o cofinanţare de 2%. „După ce primim avizul din Partea Uniunii Europene, vom începe licitaţiile pentru atribuirea lucrării”, a mai spus primarul.

Parc de 180 de ani

Parcul Central are o vechime de peste 180 de ani. Urmele trecerii vremii se văd cel mai tare pe clădirea cazinoului, cândva loc de loisir şi de promenadă îndrăgit de clujenii cu stare din secolul trecut. Nu doar timpul şi-a lăsat amprenta pe clădirea în stil eclectic; după 1990 imobilul a avut o istorie nefericită, spune arhitectul Adrian Borda, cel care a făcut plaurile de reabilitare a clădirii şi de reamenajare a parcului.  „Cel care a preluat-o atunci a făcut modificări barbare clădirii. A lipit fainaţe negre, a scos ferestrele de la etaj şi le-a zidit, ba chiar a spart faţada pentru a face un lift exterior”, spune ahitectul. Clădirea se află într-o avansată stare de degradare şi din cauza apei care s-a infiltrat şi care a provocat putrezirea planşeelor.

Planurile originale sunt la Budapesta

Adrian Borda doreşte să readucă aerul elevat şi elegant pe care clădirea a avut-o când a fost construită, de arhitectul clujean Pakei Lajos, cel care a realizat şi clădirea hotelului Continental, Liceul Brassay sau sediul Universităţii Tehnice de pe strada Emil Isac.

Clădirea cazinoului va rămâne albă, iar acoperişul va fi reîmbrăcat în tablă de cupru. De asemenea, vor fi redeschise toate porticurile de pe margine. Sala centrală a cazinoului are acum un planşeu care va fi dărâmat, pentru a reda forma ei iniţială. Arhitectul Adrian Borda a lucrat la planşele de restaurare după ce a consultat planurile originale, aflate în arhivele de la Budapesta, dar şi fotografii ale vremii. De altfel, întreg parcul va primi un aer mai îngrijit, potrivit proiectului. „În primul rând extindem iluminatul public de pe alei. Băncile vor avea şi un loc special pentru cărucioarele de copii sau pentru persoanele cu handicap”, a mai spus arhitectul clujean care se ocupă de reamenajarea parcului. Intrările din parc nu vor mai fi în trepte, ci vor fi planuri înclinate, tot pentru a facilita accesul cărucioarelor sau bicicletelor. Toate podeţele în boltă vor fi refăcute, iar prin rigole va circula un fir de apă. Dalele de beton vor fi înlocuite cu pietriş şi nisip, pe care se vor putea plimba clujenii, pe sub castanii din Parcul Central.

Totul va costa 42,5 milioane de lei, potrivit studiului de fezabilitate. „Amenajarea parcului e cea mai scumpă, pentru că sunt 14 hectare. Restaurarea cazinoului nu va fi foarte dificilă”, a precizat arhitectul Adrian Borda.


Cifră

42,5 milioane de lei

Este investiţia estimată pentru reamenajarea parcului şi a czinoului
 

Cine a fost Pakei Lajos

Cel care urma să devină arhitectul Clujului s-a născut în 1853 în oraşul de pe Someş. Şi-a început studiile în Liceul Unitarian din Cluj, din 1867 şi-a continuat studiile la Budapesta şi München. A practicat arhitectura în Viena participând la proiectarea şi finalizarea palatului parlamentului. În 1880 a fost invitat ca arhitect principal în oraşul său natal, unde a lucrat până la moarte. Pe lângă zeci de edificii publice, biserici şi case a proiectat mai multe monumente funebre şi plăci comemorative. Pentru lucrările soclului statuii lui Matei Corvin a fost distins cu Crucea Cavalerească Franz Iosif.

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite