Parc eolian de 10 milioane de euro în Munţii Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alba se va înscrie foarte curând pe harta judeţelor în care se va obţine energie electrică din forţa vântului. Un investitor din Cluj va construi trei turbine eoliene în comuna Avram Iancu, lângă Muntele Găina

Firma ATS Imob SRL Cluj-Napoca a obţinut de la Consiliul Judeţean avizul tehnic pentru construirea unui parc eolian în Munţii Apuseni, pe teritoriul comunei Avram Iancu.

Trei turbine construite în prima fază

Parcul va avea, pentru început, trei turbine eoliene. Investiţia va fi demarată în vara acestui an, respectiv după obţinerea finanţării, şi va fi finalizată în toamna anului 2011. Consiliul Judeţean a aprobat joi un aviz tehnic privind viitorul parc eolian. Acesta se va construi în zona Piatra Aradului, la graniţa dintre judeţul Alba şi judeţul Arad, în apropierea Muntelui Găina, pe o suprafaţă de 24 de hectare de teren.

„Pentru comuna noastră este o mană cerească să vină un investitor de asemenea importanţă. În plus faţă de banii pe care îi vom câştiga la buget, se vor crea şi locuri de muncă şi se va dezvolta şi infrastructura în zona în care se vor amplasa eolienele“, a spus primarul din Avram Iancu, Sandu Heler.

Investitorul a efectuat măsurători care au arătat că vânturile din zona respectivă pot fi utilizate la obţinerea de energie electrică cu ajutorul unor turbine eoliene. Pe baza acestor măsurători investitorul caută acum finanţare din partea unor bănci. Puterea electrică a celor trei turbine va fi de aproximativ şapte Mwh. Potrivit directorului Agenţiei Locale a Energiei Alba (ALEA), Florin Andronescu, investiţia de la Avram Iancu este cuprinsă între 10 şi 12 milioane de euro.

Finanţare de la Ministerul Mediului

O parte din bani ar urma să fie obţinuţi de la Ministerul Mediului, care a aprobat o finanţare de patru milioane de euro pentru proiectul firmei ATS Imob SRL. „Investiţia pentru obţinerea unui Mwh costă până la 1,5 milioane de euro. În prima fază vor fi construite trei turbine, urmând ca în funcţie de resursele financiare existente să mai fie amplasate încă două“, a spus Florin Andronescu.

Acesta a mai precizat că producţia celor trei turbine va asigura energia electrică consumată într-un an de aproximativ 5.000 de locuinţe. „În plus faţă de turbine şi drumul de acces va trebui construit racordul până la reţeaua de energie electrică. Din câte cunosc eu acest record se va face în judeţul Bihor, la Băiţa, la o distanţă de 10 kilometri de parcul eolian“, a completat directorul ALEA.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite