Paradox: cele mai căutate facultăţi din Cluj fabrică şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realităţile de pe piaţa muncii nu au nicio legătură cu cele mai curtate specializări universitare. Meseriile de jurnalist, comunicator, avocat, psiholog sau arhitect sunt cele mai atractive pentru absolvenţii de liceu care au ales să candideze la o facultatedin Cluj.

Concurenţa pentru un loc de student la buget în aceste specializări nu se se regăseşte însă în realităţile de pe piaţa muncii. Potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), în acest moment la nivelul judeţului nu există nici un loc de muncă vacant pe aceste domenii.

„Locuri de muncă nu există în acest momente pentru aceste domenii. Pe juridic avem unul, maxim două posturi pe lună, în acest moment nu există niciunul, iar pe domeniul psihologie într-un an avem maxim 20 de locuri”, a declarat Daniel Don, şeful AJOFM.

Potrivit lui Don, nici peste trei ani, atunci când îşi vor termina studiile „bobocii” dinn 2010, nu vor exista locuri de muncă pe aceste domenii. „În continuare se fac facultăţi pe profiluri pe care piaţa nu le cere. În următorii trei ani aceste posturi nu vor fi cerute”, a mai spus Don.

De acest lucru nu au ţinut cont însă cei 2519  de absolvenţi de liceu care au candidat pentru 382 de locuri bugetate la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din Cluj. Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării, specializările „Jurnalism”, „Comunicare şi relaţii publice” şi „Publicitate”, din cadrul acestei facultăţi, a înregistrat o concurenţă-record: 1.712 de candidaţi pe 153 de locuri subvenţionate, ceea ce înseamnă 11 candidaţi pe un singur loc.

Dezorientaţi

Marea majoritate a celor care au fost admişi nu pot motiva de ce au ales să studieze aceste specializări. „Nu ştiu de ce am ales această facultate. Nu m-am gândit dacă voi avea loc de muncă ulterior. Nu m-am decis ce vreau să fiu. Mi-ar plăcea poate să fiu purtător de cuvânt”, a declarat Fejer Kinga, din Harghita, care a fost admisă la secţia  „Jurnalism“ şi la secţia „Comunicare şi Relaţii Publice“.

Acelaşi răspuns l-a dat şi un grup de absolvente admise la „Comunicare şi Relaţii Publice“, care au motivat doar că şi-au dorit să nu piardă prietenia legată la liceul unde au studiat. „Suntem şase colege şi am vrut să rămânem împreună. Nu ştiu de ce am dat aici. Aşa... Asta am vrut, oarecum, toate”, a spus Andreea Micheş.

La Drept s-a picat cu 9,71

Clasamentul celor mai atractive facultăţi este continuat de Facultatea de Drept, unde au concurat 6,46 de candidaţi, pentru unul din cele 166 de locuri subveţionate de stat. Pe primele locuri au fost nu mai puţin de patru elevi cu note de 10, iar absolvenţii de liceu care au avut media de admitere sub 9,71 au fost admişi doar în regim cu taxă.

Şi cei care îşi doresc să devină arhitecţi au dat piept cu o concurenţă „de foc”: şase candidaţi pe un loc bugetat. Aici au dat admitere 420 de candidaţi, fiind puse la dispoziţie doar 70 de locuri la buget.

Puţini au fost cei care au prins un loc pentru care nu vor scoate din buzunare câteva mii de lei anual şi la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei. Aici concurenţa a fost de 5.53 pe loc. La secţia română, la specializarea psihologie au candidat nu mai puţin de 10 absolvenţi de liceu, pentru un singur loc. Şi mediile de admitere au fost pe măsură, ultima notă de intrare la buget fiind 9.70.

Notorietatea bate decizia raţională


Potrivit lui Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie de la Universitatea „Babeş-Bolyai” aceste specializări sunt preferate de tineri datorită notorietăţii la care speră, dacă vor ajunge să le profeseze.

„Tinerii doresc să obţină totul mai facil. Nu se mai îndreaptă spre facultăţi dure, gen chimie sau fizică. Notorietatea şi promovarea bat decizia raţională”, a spus David. Acesta a precizat că absolvenţii de Drept şi Psihologie sunt atraşi şi de posibilitatea deschiderii unui cabinet de profil.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite