Cluj: Evadaţi în propriul Paradis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie de clujeni a transformat terenul din spatele casei lor într-o adevărată grădină botanică, plină cu specii de plante rare. O pepinieră de conifere, realizată cu fonduri de la Uniunea Europeană, ocupă o parte din micul Eden. CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

Mai citeşte şi:


Familia Mocean trăieşte acum pe un tărâm scos parcă din poveşti. Deasupra construcţiilor ce continuă să invadeze fiecare centimetru de verdeaţă din Cluj-Napoca, în colonia Becaş din sudul municipiului, cei doi soţi, împreună cu fata şi cu băiatul lor, au construit de-a lungul anilor o mică grădină botanică, în care au plantat zeci de specii de plante rare.

După zece ani de muncă, familia se bucură acum şi de o afacere cu o pepinieră de conifere, pentru care au accesat şi fonduri europene. Gavril Mocean, tatăl în vârstă de 66 de ani, a cumpărat în 1993 terenul ce se întinde spre orizont, pe dealuri şi prin văi, pe o suprafaţă de un hectar. Au luat totul de la zero. „Am vrut să scap de oraş, de poluare şi de zgomot“, spune el.

Grădina botanică din spatele casei

A vrut „o grădină în spatele casei“, dar ce a realizat este mult mai spectaculos. Două mici dealuri, presărate cu plante colorate şi zeci de specii de brazi sunt despărţite de o vale, unde au amenajat trei lacuri artificiale, ce sunt „umplute“ de pârâul ce traversează grădina.

Nici peştii nu lipsesc, cu toate că seceta a secat în mare parte cele trei oaze. Dintr-un hamac amplasat pe unul dintre dealurile de deasupra văii, Gavril Mocean are parte de o privelişte de nedescris. „E un motiv ce mă determină să vreau să fac lumea mai frumoasă“, spune pasionatul proprietar al micului Eden.

Circa 60 de soiuri de trandafiri

image

Crina Mocean se ocupă de îngrijirea grădinii şi de afacerea cu brazi



Fiecare dintre cei patru membri ai familiei au lucrat de-a lungul timpului la amenajarea minunatei grădini. Pasionat de trandafiri, Gavril Mocean, fost inginer peisagist, acum pensionar, îşi vede zi de zi visul cu ochii. Printre speciile de conifere şi de alte plante, bărbatul are în grădină şi 60 de soiuri de trandafiri. „Am ştiut să apreciez orice plantă. Lucrând în domeniu, unele mi-au parvenit din străinătate, deoarece pe atunci la noi nu se prea găseau, iar altele le-am produs chiar eu“, povesteşte Mocean.

Soţia sa, Maria Mocean, se ocupă de ornamentele florale, iar cei doi copii, Crina şi Gabriel, întreţin afacerea cu brazi ornamentali.

Pepiniera conţine şi brazi argintii

Cu un Paradis creat în spatele casei şi o grădină ca-n poveşti, membrii familiei nu s-au mulţumit să-şi petreacă doar timpul liber în oaza de linişte. Cu timpul, au decis că vor să trăiască din asta, lansându-se într-o afacere cu trandafiri. Cererea nu era prea mare, iar cei doi copii conduc acum o nouă afacere. Au realizat o pepinieră de conifere, respectiv brazi ornamentali, ce ocupă o mare parte din grădină. Nu s-au oprit aici şi au obţinut chiar şi o finanţare de la UE, în valoare de 25.000 de euro.

image

Familia Mocean a amplasat un hamac de unde poate fi privit tot domeniul


Crina Mocean a lucrat singură la proiectul de finanţare. A aplicat pe măsura 112, „Instalarea tinerilor fermieri“. „Nu e atât de complicat pe cât pare să realizezi un proiect de finanţare, numai că lumea nu e informată. Trebuie să urmezi instrucţiunile“, a spus tânăra din familia Mocean.

A primit deja prima tranşă, respectiv 60% din suma obţinută, din care a cumpărat un plantomobil şi a investit în creşterea capacităţii de producţie. Multe persoane au început deja să-şi amenajeze grădinile şi curţile cu brazii crescuţi de familia Mocean. Cresc aici şi brazi argintii, unii dintre cei mai rari şi mai scumpi din familia de conifere.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite