Păpuşi de poveste la Muzeul de Artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maeştrii păpuşari de la Teatru clujean „Puck" îşi prezintă azi, publicului de toate vârstele, creaţiile cărora le-au dat viaţă în ultimul deceniu. Cei mici pot vedea, timp de o lună, eroii din poveştile copilăriei atât sub formă de afişe, cât şi de păpuşi la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Expoziţia e deschisă de miercuri până duminică inclusiv, între orele 10.00-17.00. Intrarea costă 1 leu pentru copii, 2 lei pensiona

Actorii Teatrului de Păpuşi „Puck" din Cluj continuă obiceiul cu care şi-au obişnuit publicul clujean: o expoziţie estivală de păpuşi cărora le-au dat viaţă în ultimii 13 ani. Frumos gătite, de felurite culori, mărimi şi chipuri, aranjate în decoruri originale, păpuşile pot fi admirate de cei mici, dar şi de cei mari, de azi timp de o lună la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Sunt expuse păpuşi create în atelierele Teatrului „Puck" pentru şase spectacole, ale secţiilor română şi maghiară, puse în scenă din 1998 şi până în prezent. Este vorba de adaptări după poveşti şi basme româneşti şi nu numai: „Stan Păţitul", „Apolodor", „Povestea Munţilor Albaştri", „Zurinka" (basm ţigănesc), „Vitez Laszlo şi Magicianul" şi „Regele Cerb".

Dracul, o păpuşă de peste un metru

Unul dintre cele mai vechi şi cele mai apreciate spectacole ale teatrului Puck este „Stan Păţitu", o adaptare după povestea cu acelaşi titlu de Ion Creangă, adaptare scrisă şi regizată de Bogdan Ulmu. Scenografia este semnată de Epaminonda Tiotiu, cel care a şi gândit expoziţia de azi, iar asistenţa de regie, Doina Dejica.

image

CLICK PE POZE PENTRU A VEDEA PĂPUŞILE EXPUSE LA MUZEUL DE ARTĂ

Unul dintre actorii păpuşari care interpretează rolul nevestei lui Stan Păţitu este Adina Ungur, angajată al teatrului de 14 ani. „În fiecare vară, de peste patru ani, Teatru Puck prezintă mirajul din spatele scenei şi al păpuşilor pentru ca cei mici să le vadă mai îndeaproape şi să le cunoască", afirmă tânăra actriţă.

Ce face deosebită această piesă este nu doar faptul că are o păpuşă-personaj înaltă de un metru, care-l redă pe diavol, Scaraoschi, ci şi faptul că pune în scenă o poveste clasică într-un decor nonconformist care se modifică pe parcursul jocului.

Maeştrii păpuşari joacă îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei Moldovei. „Sunt păpuşi bibabo, adică mânuite de actori care dau expresivitate corpului păpuşii", adaugă Adina Ungur. Scaraoschi are peste un metru înălţime. „Scara, cum îi zicme noi, are capul, mâinile şi picioarele din lemn, vopsit cu roşu închis, iar corpul, din pânză. În funcţie de viziunea scenografului, păpuşile se fac din lemn, metal, materiale textile, placaj", explică actriţa.

Lingurile de lemn, personaje de poveste 

În „Stan Păţitu" sunt şi personaje colective, adică drăcuşorii din Iad care deschid şi închid piesa, respectiv nuntaşii şi muzicanţii. Creativitatea şi originalitatea sunt la ele acasă la Teatrul Puck pentru că drăcuşorii şi nuntaşii au fost confecţionaţi din linguri de lemn sculptate şi pictate, pe care s-au pus, cu ajutorul unor sârme, mâini de lemn pe care s-au aşezat costume ţărăneşti în miniatură.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite