Panouri în ungureşte şi ţigăneşte la intrarea în Cluj-Napoca din partea unui candidat la Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un panou cu mesaje de „bun venit" şi „la revedere" scrise în patru limbi şi cu denumirea oraşului scris în trei limbi a fost amplasat la intrarea în Cluj-Napoca dinspre Oradea. Mesajele transmise pe panou sunt în patru limbi, română, ungureşte, germană şi rromani. Panoul multilingv a fost montat de membri ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).

Acţiunea iniţiată de către Partidul Popular Maghiar din Transilvania încearcă să atragă atenţia asupra lipsei indicatoarelor de localitate multilingve, dar şi asupra problemelor cu care se confruntă romii din Cluj-Napoca. De asemenea, pe panoul expus miercuri apare stema istorică a Clujului, care diferă de cea folosită de administraţia actuală, aleasă în „era Funar".

Panourile multilingve de la intrarea în Cluj-Napoca au fost date jos. Maghiarii fac plângere penală

"Am inaugurat un indicator de localitate alternativ, indicator multilingv, care cuprinde denumirea oraşului nostru mult iubit în trei limbi, limba română, limba maghiară şi limba germană şi urările de bun venit în patru limbi, pe lângă cele trei limbi enumerate am adăugat şi rromani, având în vedere că în Cluj trăieşte o minoritate destul de numeroasă", a declarat Szenkovics Dezso, candidat pe listele PPMT la Consiliul Local.



Iniţiativă naţional-şovinistă sau una de prietenie?

Membri Partidului Popular Maghiar din Transilvania precizează că această iniţiativă nu trebuie privită ca una naţional-şovinistă, ci ca o acţiune de prietenie între popoarele care locuiesc în Cluj-Napoca.

„Noi credem că într-un oraş care aspiră la titlul de Capitală Culturală Europeană este un lucru de minimă decenţă ca locuitorii să fie salutaţi pe limba lor maternă. Normalitaea spune că, cei 50.000 de maghiari, cetăţeni ai Clujului, plătitori de taxe în acest oraş, ar trebui să aibă dreptul să fie salutaţi în limba lor maternă. Ne-am adresat de mai multe ori Consiliului Local şi Primăriei pentru ca această problemă să fie rezolvată. Această acţiune va continua până în momentul în care această problemă va avea o rezolvare locală, legală şi sperăm că toţi clujenii vor primi acest gest nu ca o iniţiativă naţionalist-şovină, ci ca o iniţiativă care are la bază prietenia dintre popoarele conlocuitare ale Clujului, a precizat Szenkovics Dezso, candidat pe listele PPMT la Consiliul Local.

Maghiarii vor revenirea la denumirea oraşului Cluj şi nu Cluj-Napoca


„Clujul a fost numit Cluj şi în româneşte până în 1975 când Ceauşescu a schimbat denumirea istorică a Clujului. Noi credem că ar trebui să ne întoarceam la această denumire, nicăieri în lume nu se folosesc denumirile antice. Cluj este denumirea istorică, în limba română a oraşului. Napoca a fost un oraş roman, suntem mândri că este sub noi dar nicio legătură între cele două denumiri", a declarat Gergely Balazs, cadidatul PPMT la Primăria Cluj-Napoca.

Primăria Cluj-Napoca spune că este o acţiune ilegală

Gergely Balazs, cadidatul PPMT la Primăria Cluj-Napoca, consideră că acţiunea de astăzi este legală şi are la bază o hotărâre de Consiliu Local din 2001, privind alocarea unei sume pentru confecţionarea şi montarea de indicatoare de inscripţionare a denumirii municipiului Cluj-Napoca în limba română, maghiară şi germană.

„Noi doar am pus această hotărâre în vigoare. Urmează să amplasăm mâine o plăcuţă şi la intrarea dinspre Zalău şi pe viitor şi la intrările dinspre Turda şi Dej. Deocamdată, acest panou de la intrarea dinspre Oradea va fi amplasat pe o durată de o lună", a precizat Gergely Balazs.

"Amplasarea unor plăcuţe bilingve, conform hotărârilor de Consiliu adoptate în Cluj-Napoca, poate fi făcută exclusiv de către direcţiile desemnate explicit în textul hotărârii de Consiliu şi nicidecum de către persoane terţe care nu aparţin insitutţiilor administraţiei publice locale. Pe raza municipiului Cluj-Napoca nu avem semnalate montarea de plăcuţe de niciun fel care să fie fără autorizaţie. Nu este o problemă care să ne privească, este de competenţa autorităţilor de pe raza comunei Floreşti să reglementeze situaţia. Dacă s-ar fi amplasat în oraş ar fi fost o acţiune ilegală care ar fi trebuit verificată de Poliţia Locală şi care ar fi suferit rigorile legii, respectiv deschiderea  unui dosar de urmărire penală", a declarat Oana Buzatu, purtător de cuvânt la Primăria Cluj-Napoca.

adevarul.ro îţi va prezenta în campania electorală cele mai interesante informaţii din Cluj despre campanie, alegeri şi candidaţi. Pe adevarul.ro vei putea afla în timp real informaţii despre rezultatele alegerilor locale 2012.

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite