Pălinca şi clujencele frumoase, în regia străinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva regizori străini, prezenţi la Festivalul Internaţional al Filmului de Comedie „Comedy Cluj", au vorbit despre cum au strâns bani şi despre cum ar face un film despre Cluj.

Câţiva regizori au vizitat sediul „Adevărul" şi au împărtăşit primele impresii despre festival şi despre oraşul de pe Someş. Invitaţii nu ştiu multe despre România, însă nu e nimeni care să nu fi auzit despre Dracula sau despre tradiţionala palincă. „Primul film de groază pe care l-am văzut în viaţa mea a fost «Dracula»", a recunoscut Zen Rosenthal, editor de film, prezent la Cluj cu filmul „Four". Întrebaţi cum ar concepe un film despre Cluj, străinii au fost de părere că ar trebui scoase în evidenţă simbolurile judeţului. „Salina Turda este ceva absolut spectaculos, aş putea concepe un film pornind de la acest loc şi despre noul stadion. Am participat la un meci pe Cluj Arena şi am rămas surprins", a spus Zen Rosenthal. „Românii fac filme bune. Filme fără prefăcătorii, oneste. «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile» ne-a făcut pe noi, bulgarii, să ne dăm cu pumnii în cap şi să ne întrebăm de ce românii au idei, iar noi nu", a admis Damianov. El a mai spus că, pentru a-i da viaţă Clujului într-un film, ar scoate în evidenţă fetele frumoase şi palinca tradiţională. „La finalul filmului, aş trage în ţeapă, precum Ţepeş, toţi regizorii care fac filme proaste. Dar nu ştiu de unde am găsi atâtea ţepe", a spus, glumind, Damianov. În opinia sa, un film de comedie nu trebuie văzut acasă. „Râsul e molipsitor", a încheiat Damianov.

Filme bune, cu bani puţini

Scriitorul Marin Damianov (56 de ani) vine din partea Academiei Naţionale de Teatru şi Film din Bulgaria. „Am mai fost la Cluj în urmă cu 30 de ani. M-a izbit schimbarea. Acum, Clujul este un oraş occidental", a spus Damianov. Scriitorul spune că a venit la Cluj pentru a întâlni cât mai mulţi regizori tineri. „Este uimitor faptul că regizorii tineri pot face filme bune cu bugete de multe ori inexistente", a punctat Damianov. Şase dintre studenţii profesorului participă la festival cu trei filme. Tinerii regizori înscrişi în Competiţia şcolilor de film susţin că, în vreme de criză, a fost extrem de greu să adune banii necesari pentru realizarea filmelor. Unii au apelat la sponsori, alţii au investit banii câştigaţi de ei înşişi. Clujeanca Raluca David, prezentă în competiţie cu scurtmetrajul „Gobbel", a realizat filmul cu un buget de 12.000 de euro, bani strânşi din sponsorizări. „În film, am făcut reclamă la produsele sponsorilor. Nu a fost uşor să strângem aceşti bani", a spus ea. Regizorul grec Bill Kalamakis (35 de ani) a scos, pentru scurtmetrajul său, 10.000 de euro din buzunar. „Am noroc că deţin un magazin de închirieri DVD-uri ", a mărturisit Bill. „În Bulgaria, e altfel. Universitatea te ajută cu1.000 de euro pentru un film", a spus Sava Komitski (23 de ani), care s-a înscris în competiţie cu un film de animaţie pe care l-a realizat fără niciun ban.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite