Pâinea cea de toate zilele nu se va ieftini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul pâinii va rămâne neschimbat în această toamnă, deşi agricultorii din Cluj au obţinut cea mai mare producţie de grâu din ultimii 10 ani. Producătorii susţin că nu vor ieftini pâinea, din cauză că din toamnă se vor scumpi utilităţile. Nici fermierii nu vor vinde mai ieftin grâul, ei preferând să-l ţină pe stoc.  

Şeful Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Cluj, Grigore Onaciu, afirmă că 2011 a fost cel mai bun an din ultimii 10 în ceea ce priveşte producţia de grâu. „A plouat exact când le-a trebuit culturilor. Anul acesta am obţinut, în judeţ, o producţie medie de 3.500 de kilograme de grâu la hectar faţă de 2.500 de kilograme în 2010. Aceasta înseamnă o creştere cu circa 15%", explică Onaciu. În judeţ s-au cultivat 10.500 de hectare cu grâu de pe care s-au recoltat 35.490 de tone. Administratorii societăţilor de panificaţie spun că, deşi producţia la grâu din această vară a fost cea mai bună din ultimii 10 ani, nu au de gând să scadă preţul la pâine.

Preţul rămâne neschimbat

„Nu cred că există motive serioase să se ieftinească pâinea. Nici nu cred că se va ieftini, dar nici că se va scumpi. Aceasta în condiţiile în care s-au anunţat scumpiri la gaz de la 1 octombrie şi în care trebuie să asiguri materia primă, dar şi să plăteşti salariile angajaţilor", susţine Nicolae Chiorean, administratorul firmei „Panemar" din Cluj-Napoca, unul dintre cei mai mari producători de pâine din ţară.

Cumpără făina din sud

Brutăriile din Cluj îşi cumpără făina pentru pâine mai mult din sudul ţării întrucât la preţurile practicate la kilogramul de grâu sunt mai mici decât cele din judeţ. „Făina pentru pâine o luăm din sud, dar şi din judeţul Cluj. Cam 20-30% din cantitatea de făină o cumpărăm din judeţ la 1,32 de lei kilogramul. Cea mai mare cantitate o luăm din sud pentru că preţul e mai convenabil: 1,26 de lei pe kilogram", afirmă Maria Cristea, directorul economic al firmei de panificaţie „Sompan" din Dej.

Acesta mai zice că anul acesta nu au de gând să crească preţul la pâine. „Nu avem intenţia de a creşte preţul la pâine, dar nici de a-l scădea. Urmărim să vedem cum merge piaţa", adaugă Maria Cristea.

„Nu voi da de pomană grâul"

Unul dintre producătorii locali de cereale, Emil Turdean, este cultivator de grâu de peste 20 de ani şi a obţinut o producţie de peste 6.000 de kilograme pe hectar de pe 72 de hectare. „Nu-l vând la preţ de nimic. Până o să primesc preţul corect poate sta pe stoc. Nu voi da de pomană grâul", zice Turdean. Anul trecut a vândut grâul cu 0,89 de lei, în timp ce anul acesta, cere între 0,85 şi 0,95 de lei pe kilogram. „Nu am vândut niciodată afară, dar nu e exclus să încep de-acuma, mai ales dacă scot bani mai mulţi decât în ţară", adaugă Emil Turdean.

Anul trecut, la bursele agricole din străinătate au vândut tona de grâu cu 135 de dolari. „În 2011, o tonă s-a vândut şi cu 230 de dolari", explică şeful Direcţiei pentru Agricultură.

Statistică

Potrivit unei situaţii întocmite de responsabilii de la statistică ai Direcţiei pentru Agricultură Cluj, în judeţ funcţionează 121 de brutării cu o capacitate zilnică de 343 de tone. „Făina necesară procesării este asigurată din achiziţii de grâu sau făină din ţară sau import. Fluctuaţia preţului la grâu şi la făină influenţează preţul pâinii", susţine, în acea situaţie, inspectorul de panificaţie Renata Pintican, din cadrul Direcţiei. Aceasta mai precizează că preţul mediu de achiziţie a grâului în Regiunea de Nord-Vest de către procesatorii de făină este de 1 leu/kilogram în 2011 în condiţiile în care în 2010 era de 0,6 lei/kilogram şi în 2000 era de 0,29 de lei/kilogram.

Faţă de media anului 2010, în luna ianuarie 2011 s-a observat o creştere cu circa 67% a preţului la grâul de panificaţie. Iar ca urmare a evoluţiei preţului de achiziţie la grâul de panificaţie, preţul făinii a variat de la 0,48 de lei/kilogram în 2000 la 0,98 de lei/kilogram în 2010, respectiv la 1,23 de lei/kilogram în 2011. În plus, preţul mediu de vânzare a pâinii în ianuarie 2011 a crescut cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite