FOTO Pacienţi-actori la Spitalul de Recuperare din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terapie prin arta la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj
Terapie prin arta la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj

Un proiect de terapie prin artă este derulat timp de o lună de un grup de tineri actori şi regizori clujeni, la Spitalul Clinic de Recuperare.

Zeci de săgeţi şi afişe amplasate pe pereţii Spitalului de Recuperare din Cluj îi îndrumă pe pacienţi să viziteze sala de calculatoare de la subsol. Ajunşi acolo, pacienţii găsesc un afiş colorat pe care scrie „Create.Act.Enjoy". Intră în sală, unde îi aşteaptă mai multe scaune puse în semicerc şi un grup de tineri pregătiţi să-i facă să uite de suferinţe. Într-un cadru relaxant, actorii şi regizorii clujeni încep seria de activități gratuite pentru cei care doresc să se implice în jocuri de teatru, scenete, vizionări de film sau discuţii libere.


Terapie prin arta la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj

CLICK AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII DIN TIMPUL UNEI SESIUNI CU PACIENŢII

„Scopul proiectului e să includem pacienţii, să-i motivăm pe ei să lucreze, să se distreze, să joace, să facă exerciţii de imaginaţie. Le punem fotografii, filmuleţe. Am jucat mima cu ei, am construit poveşti, şi treptat, treptat, intră şi ei în jocul acesta, se deschid şi joacă. Scopul este de a-i ajuta să uite de boală şi să le treacă mai uşor timpul petrecut în spital", povesteşte Cristian Pascariu (25 ani), regizor de film şi coordonatorul proiectului.

Actori şi scenarişti

Pacienţii sunt încurajaţi să joace roluri şi să vină cu idei şi scenarii pentru posibile piese de teatru. „Ne propunem să realizăm o înlănțuire de minispectacole în care pacienții vor propune scenariile. Apoi, ei vor putea opta pentru postul de actor, unde, împreună cu actorii profesioniști vor pune în scenă minispectacolele. Pacienți, personal medical, rude vor putea decide firul epic al poveștii", explică Pascariu.

Proiectul prevede producerea unui film de scurtmetraj, în care pacienţii să fie actori, iar pelicula să fie proiectată la final.

Pacienţi încântaţi de proiect

La o sesiune de terapie prin artă participă în medie între 7 şi 10 pacienţi pe zi, între orele 14.00 şi 18.00, în funcţie de disponibilitatea pacientului. O sesiune durează în medie o oră. La terapia prin artă a participat şi Andreea (7 ani), o fetiţă din judeţul Sibiu care are mâna în ghips şi este de trei săptămâni în spital. „Mă uit la desene, ascult muzică, mă uit la filme. Uit de durere. O să vin zilnic aici", a spus Andreea.

Directorul Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, Sanda Patrichi, a declarat că proiectul ajută medicii şi personalul medical să interacţioneze cu pacientul.

La finalul proiectului se va încerca găsirea de soluţii pentru deschiderea unor ateliere de artă în spital

„Create. Act. Enjoy", proiect unic la nivelul ţării

Proiectul de terapie prin artă este derulat timp de o lună, din 17 septembrie până în 17 octombrie, la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca de către un grup de tineri actori şi regizori clujeni, care a primit o finanţare de 3.000 de euro din partea unei companii farmaceutice din Franţa. Scopul proiectului este de a-i ajuta pe cei aflați în suferință să treacă mai ușor peste boală, să aducă alinare și să contribuie la o recuperare cât mai rapidă.

„Credem că arta poate fi terapeutică dacă tot ceea ce presupune arta stimulează persoana în cauză. Un alt punct important este facilitarea comunicării între pacienți și personalul medical. În funcție de perioada de spitalizare, între pacient și doctor se formează o legătură emoțională", a precizat Cristian Pascariu, regizor de film şi coordonatorul proiectului.

Ţinta, pacienţii peste 40 de ani

Potrivit lui Cristian Pascariu, în cadrul proiectului se va încerca motivarea pacienţilor să joace roluri, să vină cu idei despre posibile piese de teatru, să scrie scenari pentru filme scurte, de câte 10, 15 minute. Proiectul se adresează în special pacienţilor peste 40 de ani, care sunt mai greu de atras în astfel de proiecte decât copiii. Cei mici nu sunt opriţi să participe la proiect, dacă doresc.

„Ne propunem să realizăm o înlănțuire de minispectacole în care pacienții vor propune scenariile. Datorită numărului mare de pacienți, dorim să îi stimulăm și în producerea unui film. Va fi un film realizat doar cu pacienți și personalul medical", a mai spus Pascariu.

În proiectul de la Cluj sunt implicaţi şapte tineri, din care trei actori, doi regizori, o studentă la medicină şi un student la cinematografie. Pe lângă Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, proiectul de terapie prin artă se derulează şi în spitale din Bucureşti, Timişoara, Bacău şi Craiova.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite