PSD Cluj: Soarta combinatului Mechel Câmpia Turzii a fost abandonată de guvernarea PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mechel campia turzii
mechel campia turzii

Reprezentanţii PSD Cluj îi acuză pe liderii judeţeni ai PDL că "încearcă să distorsioneze realitatea, ascunzând incompetenţa, neglijenţa administrativă şi guvernamentală" în cazul combinatului Mechel Câmpia Turzii, "în spatele unui discurs populist, lipsit de orice argument raţional".

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de PSD Cluj, fostul premier Emil Boc a fost atenţionat încă de la începutului anului 2012 de intenţia investitorilor ruşi de a trece la disponibilizări în cadrul Mechel Câmpia Turzii, potrivit Mediafax.

"PSD Cluj condamnă modul prin care liderii PDL Cluj încearcă să distorsioneze realitatea, ascunzând incompetenţa, neglijenţa administrativă şi guvernamentală demonstrată în ultimii patru ani în cazul combinatului Mechel Câmpia Turzii, în spatele unui discurs populist, lipsit de orice argument raţional. Indiferenţa şi neputinţa au fost caracteristicile premierului Emil Boc, în raport cu situaţia combinatului.

Încă de la începutului anului 2012, Emil Boc a fost atenţionat de intenţia investitorilor ruşi de a trece la disponibilizări. Atât reprezentanţii Guvernului, cât şi oficialii locali nu au venit cu vreo soluţie pentru a preîntâmpina această dramă socială, ce a declanşat după doar câteva luni un şoc social la Câmpia Turzii.

Soarta combinatului Mechel a fost abandonată de guvernarea PDL, iar liderii PDL Cluj au abandonat interesele salariaţilor, fiind incapabili să poarte un dialog constructiv cu investitorul rus", se arată în documentul citat. Liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a subliniat, în comunicat, că dezinteresul faţă de combinatul Mechel Câmpia Turzii din ultimii patru ani "s-a petrecut în guvernările Boc - Ungureanu, sub patronajul local al lui Alin Tişe şi Florin Stamatian".

"«Reformele» lui Traian Băsescu şi a secundului Emil Boc din industrie nu au provocat doar închiderea unui combinat de tradiţie pentru Transilvania, ci şi distrugerea altor zeci de societăţi mari, lăsând în urma lor obligaţii sociale extrem de greu de îndeplinit de către statul român", se mai arată în comunicatul PSD Cluj. Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei să verifice rapid dacă Mechel şi-a respectat angajamentele la combinatul de la Câmpia Turzii, ministrul delegat Liviu Pop anunţând însă deja, vinerea trecută, că a fost verificat contractul de privatizare, iar concluzia este că acesta a fost respectat.

Contractul de privatizare a combinatului de la Câmpia Turzii a fost încheiat în 2003 cu grupul rus Mechel, în perioada Guvernului PSD condus de Adrian Năstase. Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie, disponibilizarea colectivă a 800 de angajaţi, în trei etape, procesul urmând să se încheie în septembrie. Astfel, la Mechel Câmpia Turzii ar urma să mai rămână doar 238 din cei 1.050 de angajaţi.

Sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii i-a cerut premierului Victor Ponta, într-o scrisoare, ca prin intermediul instituţiilor statului să monitorizeze activitatea combinatului şi să stopeze tăierea şi înstrăinarea utilajelor, pentru evitarea închiderii acestuia. Sindicaliştii spun că, în 2003, concernul rus Mechel a plătit 27 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acţiuni de la combinatul din Câmpia Turzii, iar statul român a şters, cu ocazia privatizării, toate datoriile care se ridicau la 70 de milioane de euro.

Ulterior, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, anunţa, la Câmpia Turzii, unde a participat la şedinţa Comisiei de Dialog Social convocată de Prefectura Cluj pentru analiza situaţiei de la combinatul din municipiu, că Guvernul va analiza contractul încheiat în anul 2003 pentru privatizarea combinatului Mechel Câmpia Turzii, în condiţiile în care există "semne de întrebare" legate de acest document, care nu ar fi fost respectat. Prefectul judeţului Cluj, Ioan Vuşcan, a acuzat acţionariatul rus al companiei Mechel că a urmat o strategie bine pusă la punct, pentru a se retrage din zonă, şi a adus combinatul de la Câmpia Turzii - "perla siderurgiei" - în situaţia de a fi închis.

Ioan Vuşcan declara, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii Mechel şi ai unor firme consumatoare de produse metalurgice, că disponibilizările la combinatul din Câmpia Turzii au început din perioada 2005-2006, după care au urmat oprirea unor capacităţi de producţie, vânzarea lor şi transportul a zeci de mii de tone de fier vechi în diverse locuri. Vinerea trecută, ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, a declarat însă, după o întâlnire pe care a avut-o, la Câmpia Turzii, cu liderii de sindicat de la Mechel şi cu autorităţile locale, că a fost verificat contractul de privatizare a combinatului şi că acesta a fost respectat.

El a precizat că a avut o discuţie cu ambasadorul Rusiei în România şi a primit asigurări că în perioada următoare va avea loc o întâlnire cu patronul grupului Mechel pentru a se găsi soluţii legate de toate combinatele deţinute în România.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite