PREVIZIUNI: Ce aduce 2011 pentru clujeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea specialiştilor prevăd pentru anul viitor o „dezmorţire“ economică care va marca ieşirea Clujului din criză. „Adevărul de Seară“ a cerut părerea unor specialişti în economie şi sociologie, dar şi a reprezentanţilor administraţiei locale cu privire la aşteptările faţă de anul care stă să vină.

Potrivit lui Iosif Pop, preşedintele grupului financiar Imofinance, anul 2011 va fi unul în care va creşte numărul tranzacţiilor imobiliare. „Mă aştept la un an bun pentru Cluj. Un an în care vom avea investiţii pentru că judeţul încă mai prezintă interes. Nu cred că va fi un an mai dificil decât 2010. În sectorul imobiliar se va menţine o scădere a preţurilor până în primăvară, însă aceasta va fi nesemnificativă. Din octombrie am înregistrat o creştere a tranzacţiilor şi ne aşteptăm ca acestea să-şi continue trendul ascendent“, spune Pop. Economistul este de părere, însă, că veniturile clujenilor vor rămâne aceleaşi.

Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată crede că judeţul va rămâne un pol de dezvoltare economică. „Per ansamblu, economia României va stagna. Clujul contribuie la medie, acoperind judeţele sărace. Nu cred că există în acest moment surse de creştere economică, iar la nivelul ţării, consider că se vor face din nou reduceri de cheltuieli pentru că bugetul a fost calculat prea optimist, respectiv creşterea economică de +1,5%“, a declarat specialistul.

Milioane de euro la nivel local

Primarul Sorin Apostu este mult mai optimist. „Va fi un an bun. 37% din bugetul local e prevăzut pentru investiţii. Avem proiecte mari de modernizare: linia de tramvai, parcul central, filarmonica, sala polivalentă etc. Şi viaţa clujenilor se va îmbunătăţi pentru că se anunţă investitori în Cluj-Napoca“, a declarat primarul.

La nivelul judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, arată că se va menţine trendul ascendent de creştere economică. „Clujul se află pe primul loc în România la cele mai mari investiţii în infrastructură, cu proiecte de 400 de milioane de euro. Creşterea economică e ireversibilă. În 2011 vom continua proiectul stadionului, dar şi cel de modernizare a 720 de kilometri de drum judeţean, Spitalul Regional de Urgenţă, prelungirea pistei aeroportului depozitul de gunoi, extinderea reţelei de apă şi canalizare. Şomajul va fi redus pentru că vor fi locuri de muncă“, a spus preşedintele CJ Cluj.

Dâncu: „Ne îndreptăm către fundul gropii“

Sociologul Vasile Dâncu nu este însă optimist în privinţa şanselor de evoluţie economică a României, şi implicit a Clujului. „Clujul, într-adevăr e un judeţ privilegiat. În ultimii ani au fost investiţii, iar acest lucru ar putea duce la migraţia forţei de muncă din alte zone, în Cluj. În prezent suntem un oraş de servicii, motiv pentru care vom supravieţui şi anul viitor“, este de părere acesta. Dâncu crede însă că proiectele derulate în prezent în judeţ au doar efecte electorale, nu şi economice.
„Cred că ceea ce avem acum e maximul. Prevăd o scădere a PIB-ului oraşului şi judeţului. Vom pierde forţa de muncă cea mai educată pentru că în oraşele mari tendinţele de plecare sunt mai mari “, a încheiat sociologul.

Marile mize ale anului:
Reabilitare linie tramvai
Reabilitare parc central
Demarare construcţie sediu Filarmonică
Demarare construcţie sală polivalentă
Finalizare „Cluj Arena”
Extindere pistă aeroport
Demarare construcţie spital regional
Modernizare 720 km drum judeţean

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite