PREMIERĂ: Primul raliu pe zăpadă şi gheaţă din România (FOTO, VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi s-a desfăşurat, la Odorheiu Secuiesc, prima ediţie a raliului Dunlop Winter Rally, exclusiv pe zăpadă şi gheaţă. Evenimentul marchează un moment important: reluarea, în România, a unor astfel de concursuri în Munţii Harghitei.

VEZI AICI GALERIE FOTO DIN TIMPUL CONCURSULUI

Dunlop Winter Rally readuce în actualitate, în România, cele mai spectaculoase competiţii auto - moto din lume, pe zăpadă şi gheaţă. Într-o astfel de competiţie, aderenţa cauciucurilor lipseşte aproape complet, iar spectacolul este asigurat de măiestria piloţilor de a „ţine" automobilele pe traseul de concurs.

În toate ţările cu tradiţie în motorsport, din Europa, dar şi din America, se organizează, în perioada iernii, competiţii pe zăpadă şi pe gheaţă. În România, în anii '70 - '80, campionatul naţional de raliuri începea cu o etapă care se desfăşura în întregime pe zăpadă şi gheaţă, în judeţul Braşov.

image

La prima ediţie a Dunlop Winter Rally, s-au înscris 20 de echipaje din Ungaria şi din România. Nu a lipsit de la start nici italianul stabilit la Cluj, Marco Tempestini. De asemenea, au evoluat în probele speciale de azi, din Munţii Harghitei, şi vicecampionul naţional de raliuri ediţia 2010, Vali Porcişteanu (avându-l ca şi copilot pe Iancu Bogdan), precum şi campionul naţional al Grupei H, Gunther Graef.

Probă specială, pe oglinda unui lac îngheţat

Piloţii de raliuri au concurat la o altitudine de peste 1.600 de metri, în Munţii Harghitei. Au fost create şase probe speciale, pe o lungime totală de 74 de kilometri. Cei peste 500 de spectatori au urmărit cu interes evoluţia piloţilor, cea mai atractivă probă fiind cea de pe lacul de acumulare de la Barajul Zetea. Şoferii au concurat pe o distanţă de 1,2 kilometri pe oglinda lacului îngheţat şi pe malul acestuia. În afară de câteva ieşiri în decor, concursul s-a desfăşurat fîrî probleme.

image

„Nu am fost până acum în Munţii Harghitei, dar ştiu că s-au organizat multe raliuri aici şi că este prima oară când se ţine, aici, o probă specială pe un lac îngheţat. Atmosfera este incredibilă! Am venit să ne distrăm, dar nu am fi crezut că ne vom simţi atât de bine", a spus pilotul italian Marco Tempestini.

Încântaţi de modul de organizare a primei ediţii a Dunlop Winter Rally au fost şi participanţii sosiţi din Ungaria. „Proba specială «Mădăraşi» este una de nivel mondial, iar zona este absolut fabuloasă. Am investit mult pentru a putea participa la acest concurs, dar am fost nevoiţi să abandonăm după două treceri", a declarat Butor Robert, campionul Ungariei la Grupa S1600. Acesta a promis, însă, că-şi va lua revanşa anul viitor, la cea de-a doua ediţie a concursului din Munţii Harghitei.

Organizatorii ineditului raliu sunt Szabo Gergo şi Clubul Sportiv Auto Blic din Braşov, sub egida Federaţiei Române de Automobilism Sportiv. Premierea va avea loc mâine. Tot mâine, se organizează un concurs destinat şoferilor amatori, dar la care pot participa şi cei profesionişti, pe lac îngheţat.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite