POVESTE DE VIAŢĂ O clujeancă trăieşte visul american la 72 de ani (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanca Floarea Ganea a primit cetăţenia americană sâmbăta trecută. Femeia a povestit pentru „Adevărul de Seară“ cum a trecut mai mult de un deceniu de când aşteaptă obţinerea cetăţeniei.

Floarea Ganea este o bătrânică din Cluj-Napoca, în vârstă de 72 de ani, care în urmă cu 12 ani a emigrat în SUA împreună cu soţul său, în căutarea unui trai mai bun. A mers prima dată în State la cei patru copii în 1996 şi s-a îndrăgostit de „ţara tuturor posibilităţilor“. „Am venit prima dată în SUA în 1996 şi mi-a plăcut foarte mult. Viaţa era şi încă este foarte diferită de cea din România“, a povestit femeia. Cei doi soţi au plecat definitiv din ţară în 1999, iar tot atunci au depus actele pentru a primi cetăţenia.

Dupa 12 ani, femeia a devenit, sâmbătă, cetăţean american alături de alţi 201 imigranţi. Ar fi trebuit ca şi soţul său, Gheorghe, să primească cetăţenia americană în acea zi, însă bărbatul a murit cu o săptămână înainte de depunerea jurământului.

Un deceniu au visat la cetăţenie

image

Cei doi soţi erau deja în vârstă când s-au mutat în SUA. Floarea avea 60 de ani. „Am apucat să lucrăm puţin. Eu am fost angajată într-un serviciu de menajerie. Mai mult îi ajutam pe copii, în îngrijirea nepoţeilor“, a spus Floarea Ganea.

Femeia susţine că a durat mulţi ani pâna la primirea Greencard-ului - documentul care oferă dreptul la şedere permanentă, educație și angajare în câmpul muncii în SUA - „din cauza sistemului de Imigraţie al Statelor Unite, care se mişcă foarte încet, în general cu toată lumea“. După aceea a durat înca aproximativ cinci ani pentru a putea cere cetăţenia americană.

A trecut timpul, iar sâmbăta trecută, cei doi soţi ar fi trebuit să sărbătorească împreună primirea cetăţeniei americane. După 12 ani de aşteptări, însă, Floarea nu a putut să se bucure prea mult, deoarece soţul său murise cu puţin timp înainte. „Locul lui rămăsese gol la celebrarea cetăţeniei americane. Băiatul nostru cel mai mic, care a fost acolo, Elisei Ganea, cetăţean american deja, a fluturat steagul pentru tatăl lui, iar băiatul cel mare, Daniel Ganea, a stat lângă mine sprijinindu-mă şi ajutându-mă la interpretarea unor cuvinte grele în limba engleză“, a mai spus femeia, prezentă la ceremonie îmbrăcată în haine de doliu.

Cea mai fericită, dar şi cea mai tristă zi

Daniel Ganea (38 de ani), fiul său, care este actor în SUA şi a şi jucat într-un episod din celebrul serial Hanna Montana, spune că tatăl său a fost o persoană deosebită. „Tata a fost un om cu simţul umorului, tare glumeţ. În tinereţe a avut ocazia să se întâlnească cu mai mulţi actori de filme, printre care şi Florin Piersic. L-a invitat să paricipe la filmări şi studii pentru filme, a lucrat chiar şi la Teatrul Naţional Cluj, urmând ca apoi să fie transferat la Bucureşti. După care, el cu tot respectul a renunţat la asta, plăcându-i mai mult să fie preot“, a povestit Daniel.

„Tatăl meu iubea totul la America. Când îl întreba cineva dacă i-ar fi vrut să-şi schimbe numele, răspundea: Da, în John Wayne“, a declarat Daniel. Bătrânica a plâns la finalul ceremoniei. „Am aşteptat atâta timp această zi. Iubim atât de mult această ţară. Este una dintre cele mai fericite zile din viaţa mea. Şi una dintre cele mai triste“, a declarat femeia.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite