POVESTE DE VIAŢĂ: Cum să creşti 10 copii pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie din Cluj reuşeşte să crească zece copii dintr-un venit lunar de 1.000 de lei. Delia şi Gheorghe Zirbo locuiesc, împreună cu copiii lor, într-un apartament de 46 de metri pătraţi, cu două camere, în cartierul Grigorescu.

O mamă casnică, un tată şomer şi douăsprezece guri de hrănit. Aşa sună pe scurt povestea familiei Zirbo. Cei doi îşi cresc cu drag, în apartamentul proprietate personală din cartierul Grigorescu, ţinut într-o curăţenie perfectă, cei zece copii pe care îi au, nouă fete şi un băiat.
Cel mai mic membru al familiei are 6 ani, Estera, care acum este la grădiniţă, pe când cel mai mare copil este tot o fată, de 20 de ani, Andreea. Gheorghe Zirbo (50 ani) a lucrat până în martie 2010 ca frigotehnist, la Napolact, de unde a fost disponibilizat. Pe atunci câştiga bine: în jur de 2.000 de lei. Acum, însă, familia are, potrivit anchetei sociale făcute de primărie, un venit lunar de 1.039 de lei, adică aproape 87 de lei pentru fiecare membru. În această sumă intră atât ajutorul de şomaj, cât şi alocaţiile copiilor de până la 18 ani inclusiv. „Nu facem o tragedie din asta. Ne descurcam. Nu cerem mila nimănui“, spune Gheorghe Zirbo, tatăl familiei.

Prioritate: cheltuielile

Familia Zirbo îşi administrează foarte judicious venitul lunar. „Mai întâi plătim întreţinerea la bloc, apoi gazul, electrica. Ultima factură la energie a fost cam mare, că a fost pe trei luni: 350 de lei. A picat prost, mai ales acum, înainte de sărbători“, spune Velia Zirbo. Restul banilor, după plata facturilor de întreţinere, sunt pentru mâncare şi haine, atât cât mai ajunge.

Face prăjituri şi torturi
Delia Zirbo a avut şi ea, un loc de muncă pe vremuri. Este croitoreasă de meserie şi a lucrat ultima oară la Flacăra, însă din 1989, de când a venit pe lume primul copil al familiei, s-a ocupat de creştera lor. Pune şi ea umărul la acoperirea chletuielilor familiei, pentru că face torturi şi prăjituri la comandă. Are mult de lucru acum, în perioada sărbătorilor. „Însă nu iau întotdeauna bani pe ele. Mă mai uit şi eu la om“, spune femeiea. Se plânge, totuşi, că atunci când are multe comezi de prăjituri, îi creşte exponenţial şi facura la gaz. De altfel, nu e uşor nici să găteşti pentru 12 guri. „Fac mâncare în fiecare zi. Nu fac multă, să fie proaspătă“, mai spune mama-eroină. Cât despre masa de Crăciun, Gheorghe Zirbo spune că nu diferă cu nimic de ale altor familii. „Un pic de carne de porc, un pic de pui şi tot ce mai trebuie la o masă festivă“, spune tatăl familiei. Încearcă să pună de toate pe această masă, chiar dacă în cantităţi mai mici. Şi fetele cele mari îşi mai ajută părinţii cu bani, atunci când fac curăţenie în casele clujenilor care au nevoie de acest serviciu.

Organizarea e totul
La întrebarea cum trăiesc 12 oameni, dintre care 10 sunt copii, într-un apartament de patru camere, rpsunsul vine de la mamă: totul stă în organizare. Camera copiilor este dotată cu paturi duble supraetajate, fiecare copil are propriul său sertar în dulap, unde îşi păstrează hainele şi alte efecte personale. „Fiecare trebuie să-şi facă ordine în sertarul lui“, spune Velia Zirbo. Şi pentru că tot vin sărbătorile, familia clujeană vrea să le aştepte cu o casă proaspăt văruită. „Copiii ne vor ajuta la zugrăvit înainte de Crăciun“, mai spune clujeanca.

Brad împodobit de ziarişti
Anul acesta, familia Zirbo a primit în dar de la primărie un brad de Crăciun, pe care l-au ornat ziariştii clujeni. Bradul i-a făcut fericiţi mai ales pe cei mici ai familiei Zirbo, cei sub 10 ani, care nu au avut parte niciodată de simbolul Crăciunului, în casa lor. Copiii familiei Zirbo sunt: Estera Damaris (6 ani), , Samuel George Vasile (8), Larisa Viorica (10), Emanuela (11), Eunicia Maria (13), Ligia Roxana Naomi (15), Cristina Denisa Elena (16), Felicia Lavinia (18), Sonia Raluca Daniela (19) şi Gheorghina Delia Andreea (20).

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite