POVESTE DE SUCCES Vacile Bertuţa şi Cristinuţa, o comoară la casa omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina, Pocăita şi Retecanga sunt câteva din vacile micuţei ferme din Coruşu
Cristina, Pocăita şi Retecanga sunt câteva din vacile micuţei ferme din Coruşu

O văduvă din satul Coruşu şi fiica acesteia au reuşit să pună pe picioare o fermă, pornind de la două vaci primite în 2002 de la Fundaţia Heifer. Maria şi Mirela Moraru au reuşit să-şi dezvolte o adevărată fermă, care numără acum 18 vaci. Au reinvestit toţi banii în mica lor afacere, construind o fermă la standarde europene.

Maria Moraru a renunţat la locul de muncă din Cluj, unde era vânzătoare, încă din 1993, pentru a avea grijă de soţul acesteia, diagnosticat cu insuficienţă renală. Trăia din cei zece litri de lapte, obţinuţi de la vaca pe care o aveau în gospodărie şi pe care-i vindea zilnic asistentelor şi medicilor, cei care aveau grijă de soţul ei.

Totul s-a năruit în 2002, atunci când capul familiei Moraru s-a prăpădit, iar cele două femei, Maria (54 de ani) şi Mirela Moraru (32 de ani) s-au văzut nevoite să-şi adminstreze singure mica gospodărie aflată în satul Coruşu, din comuna Baciu. Ajutorul a venit, însă, din partea Fundaţiei Heifer, el fiind primele beneficiare din judeţul Cluj ale proiectului prin care fundaţia oferă animale unor familii cu venituri mici, cu scopul de a le creşte veniturile şi a le îmbunătăţi calitatea vieţii lor.

„Soţul meu a murit chiar când a început proiectul. Eu am renunţat la serviciu, ca să am grijă de el. Tot a treia zi îl duceam la dializă. Ne-a fost greu şi după. Nu poţi face nimic, nici să supravieţuieşti, dintr-o singură vacă”, spune Maria Moraru.

Fermieri cu „diplome” de Europa

Cele două femei au primit în 2002 două bovine din rasa Holstein, Bertuţa şi Cristinuţa, în valoare, ambele, de circa 3.000 de euro. „Nu am vrut să mă las doar cu atât. Am zis: ori fac ceva ca lumea, ori renunţ la tot. Cu o vacă ce poţi face, mai ales dacă nu sunt de rasă? Până şi cu zece...”, a mărturit clujeanca. Cu un program zilnic de la 5.00, la 22.00, cu mii de ore de lucru şi multă ambiţie, în opt ani, Maria şi Mirela au reuşit să-şi dezvolte o fermă, în adevăratul sens al cuvântului.

Mirela a învăţat să conducă tractorul, iar împreună cu mama acesteia, a participat, tot prin intermediul Fundaţiei Heifer, la trainguri şi seminarii în România, Belgia, Austria, Germania sau Franţa, pentru a învăţa să devină femieri eficienţi. Cu ajutorul experienţei astfel acumulate, acum ferma celor două femei numără 18 vaci, cu o producţie de peste 220 de litri zilnic, un record în satul Coruş, unde există mai mulţi beneficiari ai proiectului.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite