Un tânăr plăteşte datoriile familiei cu o vioară Havelka de 250 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un student la Cluj vinde o vioară Havelka veche de 250 de ani, pentru a plăti o parte din datoriile familiei şi din studiile sale la Academia de Muzică „Gheorghe Dima". În 1936, vioara lui Andrei Ignaţiu Banc valora 20.000 de lei, iar acum, în 2011, experţii au evaluat-o la circa 12.000 de euro.

Andrei Ignaţiu Banc este un student clujean care vinde o vioară din secolul al XVIII-lea ca să-şi scape familia de o parte din cei 20.000 de euro datorii şi ca să achite o parte din taxele de facultate. Experţii din domeniu i-au evaluat instrumentul cu coarde la circa 12.000 de euro. De loc din oraşul Satu Mare, studentul, în vârstă de 19 de ani, este în anul doi la Facultatea de Teologie a Universităţii „Babeş-Bolyai". Vrea să intre în rândul feţelor bisericeşti, de aceea s-a şi înscris, săptămâna trecută, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, specializarea canto, pentru a-şi modela vocea.

image

CLICK PE POZE PENTRU A VEDEA DOCUMENTELE CE ATESTĂ VALOAREA VIORII

Vioara pe care o vinde are un trecut interesant. Povestea ei începe din atelierul unui mic meşter ceh, din oraşul austriac Linz. A fost făurită de mâinile lui Johann Baptist Havelka din Austria, apreciat pentru munca sa cinstită şi de calitate. În atelierul cehului s-au auzit primele acorduri ale viorii la care şi azi se poate cânta.

Află din săptămânalul ADS povestea viorii, unde a fost găsită şi ce spun specialiştii despre ea.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite