PORTRET Vlad Mureşan face din servirea vinului artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanul a obţinut argintul la cea mai recentă competiţie naţională a somelierilor şi a participat la târguri de profil în Italia şi Germania. Lucrează în domeniul alimentaţiei publice de aproape 10 de ani.

Clujeanul Vlad Mureşan este unul din cei mai bine cotaţi somelieri din România. Un training gratuit la care a participat la o cramă din Azuga i-a relevat pasiunea care-i ocupă acum tot timpul: vinul. „Până atunci eu eram un simplu vânzător de vinuri. Am aflat că someleria este o meserie şi presupune mult mai mult de atât“, a declarat Vlad Mureşan. A absolvit apoi un curs de şase săptămâni, prin care a devenit oficial somelier, însă este de părere că nu ar fi făcut performanţă dacă s-ar fi limitat la cele câteva ore în care a studiat „secretele“ vinului.

Colecţie de cărţi despre vinuri

Atunci când nu e la serviciu sau nu îşi petrecere timpul cu prietenii, Vlad poate fi găsit uşor în faţa calculatorului căutând informaţii despre somelerie. Colecţia de cărţi de profil pe care o deţine este impresionantă. Şi-a comandat sau cumpărat până acum peste 50 de lucrări de specialitate, atât din România, cât şi din străinătate, un singur examplar ajungând la suma de 800 de lei.

Din propriile venituri a participat până acum la târguri internaţionale în Italia sau Germania. „Este foarte important pentru un somelier să participe la evenimente internaţionale. Acolo poţi gusta efectiv peste 5.000 de sortimente de vin, vinuri la care în România nu ai acces. O participare mă costă aproximativ 1.000 de euro”, afirmă Vlad. Rezultatele au fost însă pe măsura. Clujeanul a obţinut anul trecut, la cea mai recentă competiţie naţională a somelierilor, „Trofeul Someleriei”, locul al doilea, devansând alţi 44 de specialişti din toată ţara.

Piramidă record din pahare de şampanie

Pentru a-şi adjudeca medalia de argint clujeanul a trecut prin mai multe probe de foc, proba scrisă, una de degustare, una de decantare a vinului, dar şi o probă finală de corectare a unui meniu: „Someleria nu are legătură doar cu vinul. Trebuie să ştim cum se asociază vinul cu mâncarea, coniacul cu trabucul etc. A trebuit apoi să degustăm trei vinuri, două roşii, unul alb şi două sortimente de băuturi spirtoase, pentru a le recunoaşte“. Vlad Mureşan se poate lăuda chiar şi cu un record naţional.

Anul trecut a construit în cadrul Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber o piramidă uriaşă de pahare, înaltă de 14 etaje, în care au fost turnate 120 de sticle cu sampanie. Reuşita spectaculoasă a somelierului reprezintă un record naţional. La construcţia piramidei s-au folosit 1.250 de pahare de şampanie şi a fost realizată în 30 de minute. Vlad Mureşan este şef de sală la Opera Plaza, dar este somelier şi la Crama Noastră şi Origine.

Data şi locul naşterii: 3 august 1985, Cluj-Napoca
Educaţie: A absolvit Liceul Economic din Cluj
Starea civilă: Necăsătorit

Ce-i place: „Vinul îmi ocupă cea mai mare parte din timpul liber. Dacă e să citesc o carte, tot despre vinuri citesc şi nu un roman. Îmi place să primesc vinuri şi de ziua mea, chiar dacă nu sunt, întotdeauna, cele mai bune“, spune Vlad.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac zilele călduroase. Îmi place ploaia. Mi-ar plăcea să trăiesc în Anglia, să plouă zi de zi“, spune tânărul.

Cum este văzută meseria de somelier în România?
Puţină lume ştie de noi. Însă dacă eşti destul de stăpân pe meserie ta poţi reuşi să câştigi încrederea clientului. Eu de pildă le recomand vinul care se potriveşte sau mâncarea care se potriveşte vinului servit şi îi asigur că nu le cer bani, dacă nu este pe placul lor.

Care sunt greşelile pe care le fac oamenii când servesc masa?
Pun coniacul ca băutură aperitiv, când defapt e un digestiv. La fel şi cu brânzeturile. Le pun înainte de mâncare, ca şi gustare rece.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite