PORTRET Tibi Kiss Budai va găti 210 pui în aceeaşi tigaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanul va bate un record mondial, gătind peste două sute de pui într-o tigaie gigantică. Evenimentul va avea loc duminică la Polus Center, unde are loc Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber.

Tibi Kiss va coordona o echipă de bucătari, care va încerca să doboare recordul mondial în gastronomie, care va consta în prăjirea a 210 pui într-o singură tigaie, de 15 metri pătraţi. Recordul urmează să fie omologat şi certificat în direct de către reprezentanţii World Records Academy din California.

Pui prăjiţi în patru ore

Cei 210 pui vor fi împărţiţi în patru, adică 840 de porţii, care se vor prăji în tava imensă, comandată din Bulgaria. Pentru ca provocarea să fie şi mai mare, puii vor fi unşi cu trufe. Budai a estimat că puii vor fi gătiţi în patru ore. Focul va fi asigurat cu butelii de gaz şi 24 de arzătoare.

„Vom avea oameni pe partea tehnică, am pregătit instrumente prelungite cu care se va putea ajunge la mijlocul tăvii. Noi sperăm să nu se ardă puii“, a glumit clujeanul, care spune că nu are deloc emoţii. Porţiile vor fi oferite gratuit publicului, după omologare. „Sper că puii vor fi doar o avanpremieră pentru ceea ce vom continua să facem“, a adăugat el. Clujeanul va găti şi 80 de litri de sos, dar şi pâine pe vatră.

Găteşte, dar nu se consideră bucătar

Bărbatul este patronul unui local renumit din centrul oraşului, Spritz Cafe, în care se serveşte şi mâncare preparată tocmai de el. Printre specialităţi: gulaş, cârnaţ şi varză a la Cluj. Cu toate acestea, clujeanul spune că el nu este bucătar. „Nu mă consider bucătar. Mi-e mai bine proprietar. Să spunem că sunt un gurmand pasionat şi de gătit“, a adăugat Budai.

El spune că găteşte în restaurnat ce i-a plăcut lui dintotdeauna şi anume ciolan afumat, cârnaţi sau varză a la Cluj. Clujeanul s-a declarat atât român şi maghiar, cât şi suedez, deţinând cetăţenie în ţara scandinavă. „M-am născut în Cluj-Napoca, dar am locuit în Suedia zece ani. Am deţinut şi acolo un restaurnat, cu alt specifil faţă de cel de aici“, a menţionat Tibi Kiss.

Localul pe care îl deţine în Cluj, Spritz Cafe, este renumit pentru cârnaţii preparaţi de Budai, dar şi pentru varza a la Cluj. La baza restaurantului stă, însă, o idee austriacă, unde se prepară cel mai bun şpriţ. „Acolo se fac şpriţurile adevărate, din vin cu sifon. La noi se pune apă minerală, ceea ce e total greşit“, a spus clujeanul. Desigur, din Spritz Cafe nu lipseşte şpriţul preparat după reţete din Austria. Săptămâna aceasta, localul din Cluj-Napoca a împlinit un an de la înfiinţare.

De ce 210 pui?

T.K.B.: Pentru că aceasta e capacitatea tigăii, nu încap mai mulţi pui.

Câte butelii de gaz veţi folosi?

T.K.B.: În total la eveniment e nevoie de o sută. Doar pentru pui vom folosi 25.

Ce-i place
Faptul că clujenii au început să aprecieze localul pe care îl deţine, Spritz Cafe, aceştia venind cu plăcere aici atât pentru a mânca, dar şi pentru a degusta şpriţul preparat după reţete austriece.

Ce nu-i place
„Nu îmi place să prepar mâncăruri gătite în cantităţi mari. Prepar doar strictul necesar. Dacă de exemplu un client comandă ceva de mâncare, preparăm pe loc ceea ce doreşte, nu reîncălzim ceva preparat deja“, a spus Tibi Kiss.

Profil
Născut în Cluj-Napoca în 1954
Profesie: administrator
Stare civilă: necăsătorit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite